Hoppa till huvudinnehållet

Nytt konstverk på söder i Hjo

Publicerad:
Marita Sjöquist
marita.sjoquist@hjotidning.se
Konstverket "Viska, lyssna" består bland annat av fem ekstolar som är utplacerade runt Vättern och en av dem finns på Strandpromenaden i Hjo.
Konstverket "Viska, lyssna" består bland annat av fem ekstolar som är utplacerade runt Vättern och en av dem finns på Strandpromenaden i Hjo. Foto: Marita Sjöquist

Nu är ett nytt konstverk på plats i Hjo, närmare bestämt på Strandpromenaden vid T-brygga.

– Det är en fastgjuten stol i återanvänd ek, upplyser kulturstrateg Maria Setzer.

Den uppmärksamme har den här veckan upptäckt att Hjo förärats med ett nytt konstverk “Viska, lyssna”, som egentligen hör ihop med fem kommuner runt Vättern.

– Det kom en förfrågan från Österängens konsthall om Hjo kommun var intresserade av projektet. Vi satte oss in i vad det handlade om och tackade ja, konstaterar Maria Setzer.

“Rätten till Vättern"

“Viska, lyssna” är nämligen en av två offentliga gestaltningar i projektet “Rätten till Vättern”. Projektet finansieras av Kulturrådet och har pågått under hela 2021 och har genomförts av Österängens konsthall i Jönköping tillsammans med kultur- och miljöorganisationer runt hela sjön.

– Projektets fokus var naturens rättigheter, Vättern som juridisk person, våtmarkers betydelse för ekosystemet och allas vår rätt till rena sjöar och vattendrag, upplyser Maria Setzer.

Konstverket utgår från ett bord som placerats på sex meters djup på sjöns botten utanför Hästholmen. Det är byggt av vit spillsten och hålls samman av ett cylinderformat ramverk i ek.
Konstverket utgår från ett bord som placerats på sex meters djup på sjöns botten utanför Hästholmen. Det är byggt av vit spillsten och hålls samman av ett cylinderformat ramverk i ek.

Stolar på fem platser

Konstverket “Viska, lyssna” runt hela Vättern utgår från ett bord som placerats på sex meters djup på sjöns botten utanför Hästholmen i Ödeshög. Det är byggt av vit spillsten och hålls samman av ett cylinderformat ramverk i ek.

Sedan har fem stolar på fem olika platser runt hela Vättern placerats ut för att som det står beskrivit "En inbjudan att delta i ett rundabordsamtal mellan oss människor alla andra levande organismer som lever där."

De fem stolarna finns uppförda i Jönköping, Hästholmen, Borghamn, Karlsborg och Hjo.

Konstnären Vallbo

Konstnären bakom konstinstallationen är Katarina Vallbo från Hullaryd i Småland och hon har lång erfarenhet av att arbeta med konst i offentliga miljöer.

Hon arbetar ofta med temat relationen mellan människor och djur och hur människans brist på förståelse för andra arter påverkar den relationen.

Invigning 10 juni

Invigningen av "Viska, lyssna" kommer att ske i alla fem kommunerna vid samma tidpunkt fredagen den 10 juni. I Hjo blir det samling vid ekstolen på Strandpromenaden vid lunchtid.

– Som sagt, alla kommuner har invigning samtidigt, vilket gör att det kommer att ske digitalt från samtliga orter. Allmänheten på respektive ort kan delta.

Artikeltaggar

HjoNöje/Kultur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.