Hoppa till huvudinnehållet

Show med ärtsoppa och örhängen från beredskapstiden

Publicerad:
Solisterna i Min soldat: Sonja Andersson, Britt Johansson, Eva Tjernberg, Eva Westrin Nilsson och Ulla Nyström.
Solisterna i Min soldat: Sonja Andersson, Britt Johansson, Eva Tjernberg, Eva Westrin Nilsson och Ulla Nyström. Foto: Privat

SeniHjorkören lockade en månghövdad publik med kavalkaden Beredskapstider under ledning av Anneli Ödvall. På Lilla Park bjöds på såväl kända örhängen som soldatens ärtsoppa.

Lilla Parks dansgolv var knökfullt av åhörare och på scenen satt körmedlemmarna utplacerade. Kören var tidsenligt klädd, herrarna i militäruniform av 1939 års modell och damerna med små piffiga hattar och dito handväskor, och även ett och annat spetsförkläde var att beskåda.

Anneli Ödvall fungerade både som dirigent och konferencier. Hon gjorde avstamp från Hitlers intåg i Polen den 1 september 1939, ett årtal som illustrerades av filmen Kalle på Spången där Erland Persson var försångare, följd av Lite grann från ovan, med en äkta ”gåsapåg” som bejublad solist, Per Fajer Nilsson.

Per Fajen Nilsson som gåsapåg, flankerad av Birgitta Bengtsson och Inger Andersson
Per Fajen Nilsson som gåsapåg, flankerad av Birgitta Bengtsson och Inger Andersson Foto: Privat

Det rika låtprogrammet, omfattande inte mindre än 17 nummer, sattes in i sin historiska kontext. Trots att Sverige förskonades från tysk ockupation var vi ändå drabbade av kriget. Männen var inkallade till beredskap, och kvinnorna fick lösa situationen på hemmaplan. Schlagern Min soldat framfördes av en grupp damer, Sonja Andersson, Britt Johansson, Inger Andersson, Eva Tjernberg, Eva Westrin Nilsson och Ulla Nyström.

Beatrice Snabb sjöng till ackompanjemang av Ingemar Bäck och Stina Andersson.
Beatrice Snabb sjöng till ackompanjemang av Ingemar Bäck och Stina Andersson. Foto: Privat

Som gästartist hade kören engagerat Beatrice Snabb, som framförde Godnatt-Valsen, Auld Lang Syne, Regntunga skyar och Swing it magistern.

Månskenspromenad sjöngs av hela kören, varefter publiken medverkade i allsången Gå upp och pröva dina vingar.

I pausen bjöd på Soldatens ärtsoppa med limpsmörgås och Kronans kaka med kaffe.

Efter ytterligare en allsång, Det kommer en vår, framförde kören Med dej i mina armar och programmet avslutades med Vi möts igen.

Kompgruppen utgjordes av Mona Axelsson piano, Ingemar Bäck klarinett, Josef Rimshult gitarr, Simon Rimshult slagverk, Tommy Johansson bas samt Stina Andersson dragspel. I mellanakten underhöll Fågelåsdraget.

Artikeltaggar

HjoMusikNöje/KulturTeater

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.