Hoppa till huvudinnehållet

Nu startar äntligen högsäsongen: ”Hjo bättre än Gränna”

Publicerad:
Mikael Alder, Tommy Engström och Leif Johansson turistade i Hjo på sommarens första dag.
Mikael Alder, Tommy Engström och Leif Johansson turistade i Hjo på sommarens första dag. Foto: Christoffer Tuulik

Sommaren är kort, men nu är den här, enligt almanackan i alla fall.

Sommar-Hjo förbereder sig på första högsäsongen utan restriktioner sedan 2019.

Och det märks.

Ja, även i annat än parkeringsavgifter. I hamnen sjösätts båtar och bredvid står ofta husbilar på parkeringen, de står naturligtvis även på campingen och på olika ställplatser.

Butiker och turistbyrå utökar öppettiderna, morgonpigga tar återigen simturer under bar himmel på Guldkroksbadet och det grönskar och blommar överallt. Överhuvudtaget ses fler människor i omlopp i och omkring Hjo än vad som har setts här sedan att förra sommaren blev till höst.

– Vi har haft en hel del besökare i Hjo under hela maj. Men nu börjar högsäsongen starta och ofta drar den i gång ordentligt efter skolavslutningarna. Det är som mest besökare i Hjo under hela juli månad, men högsäsongen pågår hela juni, juli och augusti, säger turistassistent Sara Taijonlahti.

Trästaden lockade

Sommarens första dag, onsdag 1 juni, nådde temperaturen över tvåsiffrigt men knappt 15 plusgrader mitt på dagen. Tolv bilar och två lastbilar rullade utmed Hjos mest trafikerade gata, Hamngatan, när undertecknad gick och räknade från Stora torget ned till bron över Hjoån vid 10-tiden. Ett tjugotal personer kom gående eller cyklande vid samma tid. Tre herrar spatserade i bredd i höjd med Tvålfabriken, hela trion med kameror på magen. Visade sig vara turister från Jönköping och Bankeryd.

Foto: Christoffer Tuulik

– Hjo är en sommarstad, därför valde vi att åka hit på sommarens första dag. Solen lyser och allt känns bra, konstaterar Tommy Engström, som är här med vännerna Mikael Alder och Leif Johansson.

Bättre än Gränna

Trion har umgåtts och fotograferat tillsammans i 50 år, de har fått mer tid åt gemensamma intresset sedan var och en gick i pension.

– Vi tar en tur tillsammans en dag varannan vecka, vi har varit här flera gånger tidigare och jag brukar åka hit med familjen också. Hjo är bättre än Gränna ur en turists ögon. Gränna har sin hamn och en sevärd gata. Hjo har många intressanta platser, den gamla trästaden, Stadsparken och mer att erbjuda. I dag har vi bestämt oss att fotografera de äldre kvarteren i Hjo. Sedan ska vi äta mat, se utställningar på Kulturkvarteret och köpa ost från Almnäs, säger Tommy Engström.

Läs också:

Sommar-Hjo utan restriktioner kan slå nya rekord: ”Många ser fram mot det”

Artikeltaggar

GrännaGuldkroksbadetHjoHjo kommun (org)SommarSommar-HjoTurism

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.