Hoppa till huvudinnehållet

Utredning av Guldkroksområdet klar efter två år: Föreslår ny utredning

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Hur Guldkroksområdet med bland annat Guldkroksvallen och Guldkrokshallen ska utvecklas har utretts i två år av Hjo kommun. Utredningen är klar, men innehåller inga konkreta förslag. I stället ska en fördjupad utredning göras, som ska presenteras i mars 2023.
Hur Guldkroksområdet med bland annat Guldkroksvallen och Guldkrokshallen ska utvecklas har utretts i två år av Hjo kommun. Utredningen är klar, men innehåller inga konkreta förslag. I stället ska en fördjupad utredning göras, som ska presenteras i mars 2023. Foto: Christoffer Tuulik

Utredningen av Guldkroksområdet är klar efter två år. Den första utredningen, ska förtydligas, nu föreslås ytterligare en utredning innan politikerna beslutar områdets framtid.

– Vi vill ta hjälp av en arkitekt. Det är en större fråga än fullstor hall eller inte, säger kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker (M).

Kommunstyrelsen beslutar nästa steg för Guldkroksområdet på onsdag. Det lutar åt att politikerna beslutar om ytterligare en utredning av området.

Det är vad kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen, efter att ha tagit del av utredningen från Christer Svensson, chef för kultur, turism och fritid.

Utredningen inleddes våren 2020, efter beslut i kommunstyrelsen redan i maj 2019. Utredningen försenades, först till mars 2021 men det dröjde ända tills maj i år innan den presenterades. Utredningen kom till ur en kompromiss mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, sedan de på grund av kostnadsskäl kom överens om att inte bygga en fullstor idrottshall vid nybyggnationen av Estrid Ericsonsskolan. Skolbygget visade sig senare ha blivit tio miljoner kronor billigare än budget.

Kopplar in arkitekt

Utredningens slutsats är kortfattat att en fördjupad utredning av Guldkroksområdet krävs. Den utredningen ska göras med en extern arkitekt, med konkreta förslag på innehåll, tidsplaner och kostnader och presenteras senast i mars 2023 för att ingå i budgeten år 2024.

– Det har tagit för lång tid, kan jag ärligt säga. Det är en efterlängtad och viktig utredning för vårt idrottsliga nav i Hjo. Ska vi göra idrottsliga satsningar, ska de i första hand göras på Guldkroksområdet. Oavsett när utredningen skulle varit klar hade vi inte kunnat bygga i år eller nästa år. Vi måste hämta andan ekonomiskt efter vår senaste stora investering, Estrid Ericsonskolan. Vi är en liten kommun med tungt ansvar inom skola och omvårdnad som hör till våra grunduppdrag. Jag är glad att skolan är byggd, skulle den byggas nu skulle det blivit 40 miljoner kronor dyrare på grund av prishöjningar, säger Catrin Hulmarker.

Tre områden

Den nuvarande utredningen pekar på tre utvecklingsområden: Rörelse, fritid och idrott för alla, mötesplats för alla och närhet och tillgänglighet.

Eventuella om- och tillbyggnationer av idrottshallar behöver utredas vidare med fokus på tillgänglighet och funktionalitet för utövare, åskådare och funktionärer samt skolans behov av lokaler. "I samband med en ombyggnation bör möjligheterna att knyta ihop de tre hallarna med en gemensam mötesplats och cafeteria utredas", skriver Christer Svensson.

Flytta fritidsgården

Catrin Hulmarker framhåller att utredningen är omfattande, att det är en mycket större fråga än en fullstor hall.

– Hallarna är egentligen det lilla, vi har stora ytor på Guldkroksområdet. Utredningen har gjorts i dialog med föreningslivet, med mycket inspel från ungdomar och via enkäter med invånare. Förvaltningen har tittat på nationella utredningar och trender. I nästa steg ska vi kolla hur vi ska göra, vi måste göra det ordentligt. Alla ska ha tillgång till idrott och friluftsliv hela livet, inte bara barn, inte bara elit. Vi måste göra det från grunden och det tar tid. Vår kommande investering ska hålla i många år, säger Catrin Hulmarker.

Bland de mer konkreta förslagen är att flytta fritidsgården Stationen, som bytt namn till mötesplats Stationen, till Guldkroksområdet. Förvaltningens vision är att mötesplatsen ska locka folk i alla åldrar, inte bara skolungdomar.

"Kommunens ungdomscoacher, fritidsutvecklare och fritidssamordnare föreslås ha arbetsplatser i lokalerna. Arbetsplatser och rum för möten bör utformas som aktivitetsbaserade rum för att de ska kunna nyttjas flexibelt av olika aktörer. Att det finns personal på plats under dagtid gör det möjligt att öppna upp Guldkrokshallen för spontana aktiviteter och möten mellan människor" skriver Christer Svensson.

Lekplats önskas

Övriga förslag är exempelvis att anpassa utemiljön i området för fler sporter än bollsport, utan inkräktning på nuvarande anläggningar. Bygga om entrén till området och ge området ett större fokus än fotbollsplaner. I dialoger med föreningslivet har lekplats önskats, men även att området kopplas ihop med exempelvis Strandpromenaden, skogsområdena vid Sigghusberg samt Högaliden. Invånare som deltagit i kommunens enkät har svarat att det är synd att Guldkrokshallen är stängd för allmänheten under eftermiddagar och kvällar.

"Åtgärderna som föreslås behöver genomlysas ytterligare och prioriteras både i tid och med hänsyn till ekonomiska resurser i syfte att ta fram en konkret åtgärdsplanplan. Det bör genomföras i dialog med invånare, skolverksamheten och föreningslivet. I dialogen med föreningslivet är det viktigt att särskilt beakta IFK Hjo eftersom de äger Guldkroksvallen som ligger i direkt anslutning till Guldkroksområdet", skriver Christer Svensson, i utredningen.

Läs tidigare artiklar i ämnet här:

Läs också

Artikeltaggar

Catrin HulmarkerChrister SvenssonFritid och livsstilGuldkrokshallenGuldkroksvallenHjoHjo kommun (org)KommunpolitikKommunstyrelsenSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.