Hoppa till huvudinnehållet

Nya konstverket "Viska, lyssna" invigdes med stenkast

Publicerad:
Maria Setzer och Christer Svensson filmar varandra i samband med invigningen av ekstolen.
Maria Setzer och Christer Svensson filmar varandra i samband med invigningen av ekstolen. Foto: Christoffer Tuulik

Nya konstverket "Viska, lyssna" längs Strandpromenaden invigdes i fredags. Konstverket, en ekstol, är en av fem stolar som placerats ut runt Vättern och utanför Hästholmen har ett ekbord symboliskt sänkts ned i djupet. Invigningen skedde digitalt tillsammans med övriga kommuner som medverkar.

Kulturstrateg Maria Setzer står vid ekstolen, som placerats i närheten av T-bryggan, med en mobiltelefon. Hon tittar på den digitala gemensamma invigningen, som direktsändes i sociala medier vid lunchtid i fredags.

Maria Setzer och Christer Svensson
Maria Setzer och Christer Svensson

Österängens konsthall i Jönköping står bakom konstverket som kallas "rätten till Vättern", som tidningen skrivit tidigare. Det är också Österängens som direktsänder invigningen från Jönköping och under sändningens 40 minuter fick tittaren följa invigningen av respektive ekstol runt Vättern. Förutom Hjo har stolar utplacerats i Jönköping, Hästholmen, Berghamn och Karlsborg. På samtliga platser fanns representation från respektive kommun och själva invigningsceremonin bestod i all sin enkelhet av att kasta i en sten i Vättern.

Symbolisk sten

Plötsligt kommer turen till Hjo och den följande minuten deltar Maria Setzer och Christer Svensson, chef för kultur, turism och fritid vid Hjo kommun i sändningen.

– Hej från Hjo! Hoppas ni hör och ser oss bra. Vi har några deltagare med oss här längs Strandpromenaden där vi har en fantastisk utsikt över Vättern. Christer Svensson ska få den stora äran att hålla i vår invigning.

Det sa Maria Setzer i sändningen, innan Svensson fullföljde uppdraget och "Viska, lyssna" var invigt även i Hjo.

Fyra personer bevittnade invigningen på plats. Här sitter Solveig Lindberg och Kerstin Gumelius, som fått i gång direktsändningen i mobiltelefonen.
Fyra personer bevittnade invigningen på plats. Här sitter Solveig Lindberg och Kerstin Gumelius, som fått i gång direktsändningen i mobiltelefonen.

Som tidningen skrivit tidigare utgörs projektet av två offentliga installationer, varav den ena delen är "Viska, lyssna". De fastgjutna stolarna i återanvänd ek har placerats på fem platser och utanför Hästholmen har ett bord sänkts ned på sex meters djup. Konstinstallationen beskrivs vara en inbjudan till rundabordssamtal mellan människor och alla andra levande organismer i Vättern.

Läs också:

Artikeltaggar

Christer SvenssonHjoHjo kommun (org)KonstKulturkvarteretVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.