Hoppa till huvudinnehållet

Korsberga och Fridene nästa!

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Kopparnätet avvecklas successivt runt om i landet. Korsberga och Fridene/Blikstorp står närmast på tur där den fasta telefonin försvinner.
Kopparnätet avvecklas successivt runt om i landet. Korsberga och Fridene/Blikstorp står närmast på tur där den fasta telefonin försvinner. Foto: Hasse Holmberg

I höst och till våren släcker Telia ned ytterligare två telestationer i Hjo kommun och de boende i Korsberga, samt Fridene–Blikstorp blir då utan fast telefoni och bredbandsuppkoppling via kopparnätet. Abonnenterna hänvisas istället att ansluta sig till det mobila nätet eller fiberanslutning som är välutbyggt i kommunen.

Under fem års tid har Telia släckt ned kopparnätet i stora delar av landsbygden i Hjo kommun.

I maj 2017 tystnade de fasta telefonerna och slutade internet via telefonjacket (ADSL) att fungera för den som använde sig av det föråldrade kopparnätet på landsbygden utmed Vättern. Telia släckte då ned kopparnätet utmed hela sjösidan, från Ulvhult i norr till Rinkabäck i söder, samt området mellan Hjo stad och Mofalla som var anslutna till stationen i Gråhall.

Mofalla stängdes i september 2020 och Kullebäcken sista november förra året.

Fridene nästa!

Telia fortsätter att släcka ned det fasta telenätet och stänger station efter station runt om i landet. Tanken är att hela kopparnätet ska vara avvecklat i slutet av 2026.

Närmast på tur i Hjo kommun står telestationerna i Korsberga och Fridene/Blikstorp. Stationen i Korsberga kopplas ned den sista november i år och den i Fridene/Blikstorp stängs av sista mars nästa år. Därefter återstår endast en telestation där kopparnätet fortfarande är påkopplat, nämligen den i Hjo stad.

Istället för den fasta uppkopplingen via kopparnätet erbjuder Telia berörda ett mobilt alternativ med hemtelefoni och/eller bredband via mobilnätet eller via fiberanslutning.

Utbyggt fibernät

I Hjo kommun är bredbandsutbyggnaden i stort sett avslutad. Efter ett antal intensiva år med nedgrävning av fiberkabel har i princip alla hushåll möjlighet till fiberanslutning.

Så sent som i april kunde Håkan Karlsson, vd för Hjo Energi, berätta i fullmäktige att Hjo nu har 99 procents fibertäckning och att 84 procent av hushållen i kommunen är anslutna till den elektroniska motorvägen.

Artikeltaggar

Hjo EnergiKorsbergaNyheterTeliaVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.