Hoppa till huvudinnehållet

Astrid efter 50 år på samma arbetsplats: ”Aldrig tråkigt på jobbet”

Publicerad:
Astrid Nolberger-Svensson firar 50 år på sitt arbete. Trots uppnådd pensionsålder trivs hon så bra att hon fortsätter jobba.
Astrid Nolberger-Svensson firar 50 år på sitt arbete. Trots uppnådd pensionsålder trivs hon så bra att hon fortsätter jobba. Foto: Privat

Den 12 juni 1972, dagen efter sin sjuttonårsdag började Astrid Nolberger-Svensson på sitt första jobb. Nu har hon arbetat i femtio år på Hjoföretaget Josef Kihlberg, och stannar gärna ett tag till.

– Jag är ärlig när jag säger att jag inte en enda dag har känt att ”usch nu ska jag till jobbet”, säger Astrid.

Astrid kommer direkt från jobbet. Under arbetsdagen har hon lagt ordrar, fakturerat och pratat med kunder. På Josef Kihlberg, företaget med anor från 1800-talet, tillverkas klammer och klammerverktyg som skickas ut till kunder över hela världen. Astrid har koll på allt som kretsar kring ordrarna till Sverige och Norge.

– Det är ett varierande jobb, och så har man med så mycket människor att göra. Det är jättetrevligt och nog därför jag trivs så bra, säger Astrid.

Med femtio yrkesår i bagaget har Astrid testat på mycket inom företaget. Jobbet hon som sextonåring sökte, var något annat än det hon har idag.

– På den tiden kallades det ”springflicka”. Då hade man hand om posten, arkiverade den och mycket sådant.

Astrid berättar om hur hon, strax innan skolans slut gick för att söka jobbet.

– Det enda man behövde göra på den tiden var att skriva sin namnteckning. Så sade min chef bara att ”du är välkommen hit när du gått ut skolan”.

Nya arbetsuppgifter

I tjänsten som springflicka ingick också att hoppa in i receptionen, och efter en tid övergick Astrid helt till att arbeta där. När hon sedan blev mamma, i början på åttiotalet gick hon ner till halvtid i många år.

– De var väldigt generösa med att man fick det, på alla arbetsplatser får man ju inte det. Det var min önskan och den tillgodosåg dem. Det var otroligt värdefullt.

När Astrid sedan gick upp i arbetstid delade hon upp tiden mellan receptionen och ekonomiavdelningen, för att ytterligare några år senare hamna på kundmottagningen, där hon arbetar idag.

Förändringar

Genom åren har det skett en hel del förändringar inom företaget. Fram till mitten av åttiotalet låg alla kontor vid torget, innan de flyttades ned till fabriken på industriområdet. Digitalisering och nedläggning av receptionen är två andra brytpunkter. Företaget har också gått från att vara privatägt till att ägas av en större internationell koncern, och från att ha över 200 anställda till dagens 40.

– Även om jag varit på samma ställe har det hänt så mycket. Både arbetsmässigt, men det har också kommit och gått så mycket olika människor.

– Jag trivs jättebra, både med arbetsuppgifter och med alla dessa människor, och jag har haft jättebra chefer genom åren. Hade man inte trivts så hade man nog inte stannat så länge.

Stannar lite till

Astrid arbetar nu fyra dagar i veckan, trots att hon nått pensionsåldern. Måndagen den 13 juni, 50 år och en dag efter att Astrid sökte jobb på Josef Kihlberg, uppvaktades hon med blommor och tårta på jobbet. Tidigare har hon tänkt att sluta lagom till jubileet, men nu verkar hon ha ändrat sig.

– Jag kände mig inte mogen för att sluta än. Vi väl se hur länge det blir, säger Astrid med ett skratt.

Artikeltaggar

ArbeteArbetslivHjoMänskligtNäringslivPersonporträtt

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.