Hoppa till huvudinnehållet

Rockfesten i helgen en succé: Så mycket har Rock mot cancer samlat in hittills

Publicerad:
Publiken spred ut sig på filtar och stolar framför scenen, där artisterna samsades om tiden i det fullspäckade programmet.
Publiken spred ut sig på filtar och stolar framför scenen, där artisterna samsades om tiden i det fullspäckade programmet. Foto: Emma Björnell

Publiken strömmade till Stadsparken och artisterna avlöste varandra ett efter ett på scenen. Lördagens Rock mot cancer kan summeras som en riktig folkfest.

– Vi har aldrig haft så mycket folk här tidigare, utbrister Siewert Anderson, ordförande i föreningen Rock mot cancer.

Årets Rock mot cancer är nu historia, men nog må det vara en solskenshistoria. I lördags hann 18 band framträda på scenen i Stadsparken och lyssnarna bjöds på såväl hårdrock som blues och pop. Festivalområdet kantades även av serveringar, marknadsstånd, hoppborg, tält med ansiktsmålning samt besök av brandbilar och superhjältar från föreningen Superhjältar mot cancer.

– Vi gillar rockmusik, så det är bra här. Insamlingen är också jätteviktig, tycker Anton och Willy Jonsson.

Anton och Willy Jonsson hade roligt i stadsparken under Rock mot cancer.
Anton och Willy Jonsson hade roligt i stadsparken under Rock mot cancer. Foto: Emma Björnell

Insamlingen gör nytta

Alla intäkter går oavkortat till Barncancerfonden Västra, en lokalförening i Västra Götaland, samt delar Värmlands, Hallands och Jönköpings län, som stöttar cancerdrabbade barn och deras familjer. Per-Fredrik Andersson från föreningen var på plats under festivalen.

– Jag ser ett fantastiskt engagemang. Att det finns sådan styrka och driv på en liten ort är fascinerande, säger han och fortsätter:

– Vi är en ideell förening som inte får några statliga bidrag. Tack vare Rock mot cancer och liknande insamlingar kan vi driva vår verksamhet.

Verksamheten handlar främst om att stötta familjer genom samtalsstöd, fikaträffar och utflykter.

– Under sjukdomen är det vanligt att syskon och andra familjemedlemmar får mindre fokus, samtidigt som de bär stor oro. Därför vill vi stötta hela familjerna och skapa ljusglimtar. Det är inte heller ovanligt att ekonomin försämras när föräldrarna inte kan arbeta som vanligt, förklarar Per-Fredrik Andersson.

Exempel på aktiviteter som Barncancerfonden Västra erbjuder i år är djurparksresor och möjlighet att hyra campingstugor.

"Det känns som att hela bygden ställer upp för Rock mot cancer", säger Per-Fredrik Andersson från Barncancerfonden västra.
"Det känns som att hela bygden ställer upp för Rock mot cancer", säger Per-Fredrik Andersson från Barncancerfonden västra. Foto: Emma Björnell

Känner tacksamhet

Målet med Rock mot cancer 2022 var att samla in en miljon kronor till Barncancerfonden Västra. Huruvida detta lyckats är inte klart ännu, då alla bidrag inte sammanställts.

– Just nu har vi passerat 760 000 kronor, berättar Siewert Anderson under måndagsförmiddagen.

Både Siewert Anderson samt Håkan Forsberg, kassör i föreningen Rock mot Cancer och Seppo Ojanen, ansvarig för renhållning samt för bokning av band, är tacksamma för all respons.

– Vi har 150 sponsorer som stöttar med pengar, tjänster och lotterivinster. Dessutom ställer Hjo kommun upp med materiel, Hjo energi fixar el och arbetsmarknadsenheten hjälper till att ställa i ordning området, säger Forsberg och Ojanen medan de framhåller de frivilliga organisationerna som var på plats under festivalen.

– Vi är såklart tacksamma för alla bidrag. Det har aldrig varit så mycket folk här tidigare, menar Siewert Anderson och avslutar:

– Jag har svårt att tro annat än att det blir Rock mot cancer även nästa år. Då blir det tionde året.

Håkan Forsberg och Seppo Ojanen har haft intensiva veckor med förberedelser, men är glada att festivalen är tillbaka som vanligt efter pandemin.
Håkan Forsberg och Seppo Ojanen har haft intensiva veckor med förberedelser, men är glada att festivalen är tillbaka som vanligt efter pandemin. Foto: Emma Björnell

Se bildspel med fler bilder här:

 • Majken och Märta Rimshult har just fått ansiktsmålning, men av allt på festivalen tyckte de att hoppborgen var roligast.
  Majken och Märta Rimshult har just fått ansiktsmålning, men av allt på festivalen tyckte de att hoppborgen var roligast. Foto: Emma Björnell
 • Maja Jonsson testade bollutmaningen, att skjuta bandybollen i hålen.
  Maja Jonsson testade bollutmaningen, att skjuta bandybollen i hålen. Foto: Emma Björnell
 • Hoppborgen var välbesökt.
  Hoppborgen var välbesökt. Foto: Emma Björnell
 • A full house inledde Rock mot cancer 2022.
  A full house inledde Rock mot cancer 2022. Foto: Emma Björnell
 • Publiken trivdes i stadsparken.
  Publiken trivdes i stadsparken. Foto: Emma Björnell
 • Therese Ringholm sålde smycken för att hedra cancerdrabbade.
  Therese Ringholm sålde smycken för att hedra cancerdrabbade. Foto: Emma Björnell
 • Superhjältar mot cancer gästade evenemanget och hälsade på barnen.
  Superhjältar mot cancer gästade evenemanget och hälsade på barnen. Foto: Emma Björnell
 • Kusinerna Hedvig och Ella Alm utforskade brandbilarna som Räddningstjänsten Östra Skaraborg visade upp.
  Kusinerna Hedvig och Ella Alm utforskade brandbilarna som Räddningstjänsten Östra Skaraborg visade upp. Foto: Emma Björnell
 • Alvin och Elvira Bengtsson tillsammans med Carolina Palm, som dagen till ära förvandlat sig till Batgirl.
  Alvin och Elvira Bengtsson tillsammans med Carolina Palm, som dagen till ära förvandlat sig till Batgirl. Foto: Emma Björnell
 • Hjobandet Tea Voices spelade på eftermiddagen.
  Hjobandet Tea Voices spelade på eftermiddagen. Foto: Emma Björnell
 • Lars och Yvonne Sjöbom från Hjo besökte festivalen tillsammans med Peter Litsegård och Lena Jerhammar från Norrköping.
  Lars och Yvonne Sjöbom från Hjo besökte festivalen tillsammans med Peter Litsegård och Lena Jerhammar från Norrköping. Foto: Emma Björnell

Läs fler artiklar om årets Rock mot cancer här:

Här rullar mopederna genom Hjo för cancerdrabbade: ”Känner sig som 15 år igen”

Artikeltaggar

BarncancerfondenHjoMänskligtMusikRockRock mot cancerStadsparken

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.