Hoppa till huvudinnehållet

Pastoratet tvingas spara: Ska sälja hus och vinterstänga kyrkor

Publicerad:
Kyrkorådets ordförande Helena Taubner framför Hjo kyrka med den passande skylten "underhåll pågår" i händerna.
Kyrkorådets ordförande Helena Taubner framför Hjo kyrka med den passande skylten "underhåll pågår" i händerna. Foto: Christoffer Tuulik

Hjo pastorat måste spara – och lägga medlemmarnas slantar i rätt hål. Försäljning av Mofallagården är en av åtgärderna, som kyrkofullmäktige beslutat.

– Vi har ett ansvar att förvalta många generationers kyrkor och föra de vidare till kommande generationer, säger kyrkorådets ordförande Helena Taubner.

Medlemsutvecklingen viker för de fyra församlingarna inom Hjo pastorat. Verksamheterna blir mindre samtidigt som kostnaderna ökar.

Svenska kyrkan har beslutat nationellt att alla församlingar och pastorat ska se över ekonomin för kommande år. Hjo pastorat har i det arbetet utarbetat en lokalförsörjningsplan för de kommande tio åren. Planen har satts i verket efter beslut i kyrkofullmäktige i våras.

Endast vallokal

En av åtgärderna är att sälja Mofallagården. Hjo pastorat äger byggnaden, men bedriver ingen verksamhet där.

Mofallagården kommer läggas ut på öppna marknaden senare i år.
Mofallagården kommer läggas ut på öppna marknaden senare i år. Foto: Christoffer Tuulik

– En fristående styrelse har verksamhet och hyr ut lokalerna. Pastoratet har inte använt lokalerna på flera år, förutom som vallokal under några timmar vart fjärde år i samband med kyrkovalet, säger Helena Taubner.

Emot försäljning

Karl-Gerhard Sondell, ledamot i kyrkofullmäktige, reserverade sig mot beslutet att sälja Mofallagården.

Styrelsen för Mofallagården har i första hand tillfrågats att köpa fastigheten men tackat nej.

– Eftersom styrelsen tackat nej kommer byggnaden läggas ut till försäljning på öppna marknaden. Naturligtvis hade vi helst önskat sälja till en lokal förening, säger Helena Taubner.

Mofallagården
Mofallagården Foto: Christoffer Tuulik

Förutom en reservation var kyrkofullmäktige eniga i beslutet om försäljning.

– Pastoratet bekostar en byggnad vi inte använder. Vi kan bli en bromskloss för den som faktiskt vill bedriva verksamhet i Mofallagården. Jag kan förstå att beslutet om försäljning leder till reaktioner, men vi måste lägga våra pengar på rätt ställen, säger Helena Taubner.

Kyrkor stängs vintertid

En försäljning av Mofallagården kan på sikt leda till investeringar i Mofalla kyrka, enligt Taubner.

En annan åtgärd är att vinterstänga kyrkor. Fridene kyrka är stängd om vintrarna sedan tidigare. Nu vill pastoratet utreda vinterstängning av fler kyrkor. Inledningsvis ska en stängning av Södra Fågelås kyrka och Svärtans kapell utredas.

– Vi vill undersöka möjligheter och konsekvenser av vinterstängning. Det skulle minska uppvärmningskostnaderna.

Blir inte fler

Hjo pastorat undersöker också möjligheten att samverka mer med andra aktörer kring lokaler.

– Pastoratet kanske inte behöver äga alla sina byggnader på sikt.

Hjo pastorat äger totalt 43 byggnader varav åtta kyrkor. Kyrkorna är dock undantagna från försäljning eller liknande eftersom alla kyrkor är skyddade enligt kulturmiljölagen som gäller byggnader uppförda före 1939.

Helena Taubner
Helena Taubner Foto: Christoffer Tuulik

Personal och fastigheter är de största utgifterna för pastoratet. Även om medlemsantalet sjunker är det fortsatt högt i Hjo pastorat jämfört med andra pastorat.

– Men vi blir inte fler och långsiktigt får det konsekvenser för oss. Det finns många lager av ansvar i det här. Vi har ett ansvar att förvalta många generationers kyrkor och föra dem vidare till kommande generationer. Att vi ser över ekonomin behöver inte innebära nedskärningar. Våra medlemmars pengar behöver göra så mycket nytta som möjligt.

Ett exempel på en åtgärd i den stilen ur lokalförsörjningsplanen är byte av värmesystem i Norra Fågelås kyrka. En kostsam åtgärd, men som sparar pengar långsiktigt.

Artikeltaggar

Etik och religionHjoHjo kyrkaHjo pastoratPolitikSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.