Hoppa till huvudinnehållet

Pyssel och sport i populär kombo på folkhögskolan

Publicerad:
”Jag målar en kanin. Först gjorde jag en snabb skiss med linjer som jag sedan färglägger", berättar Jessica Jönsson.
”Jag målar en kanin. Först gjorde jag en snabb skiss med linjer som jag sedan färglägger", berättar Jessica Jönsson. Foto: Emma Björnell

I ena stunden greppar händerna ett padelracket för att i nästa sekund ta upp pennor och penslar. På Folkhögskolan pågår konstläger i veckan, vilket lockat en bred målgrupp.

Arno Saari och Olle Hokkinen gillar att måla och rita.
Arno Saari och Olle Hokkinen gillar att måla och rita. Foto: Emma Björnell

Efter att i flera år välkomnat lediga ungdomar på kreativa endagsaktiviter har Folkhögskolan i år utvecklat konceptet till ett dagläger hela denna vecka. 24 barn i olika åldrar har tillsammans fått chans att måla, pyssla och lära sig nya saker inom konst. Dessutom har dagarna fyllts med fika samt bus, padelspel, hinderbanor och andra fartfyllda sysselsättningar.

– Det är en bra blandning, för vissa vill måla men andra orkar inte sitta still så länge. Då kan man gå fram och tillbaka mellan sakerna, berättar deltagaren Leo Larsson.

Joel Lundström, Astrid Wetterbro, Nea Trinh och Leo Larsson gillar blandningen av aktiviteter men det roligaste var att spela padel, tycker de.
Joel Lundström, Astrid Wetterbro, Nea Trinh och Leo Larsson gillar blandningen av aktiviteter men det roligaste var att spela padel, tycker de. Foto: Emma Björnell

"Erbjuda något för alla"

Konstlägret är ett samarbete mellan Hjo Folkhögskola, Ateljéföreningen Ockra samt Hjo kommun. Även Mötesplatsen Stationen fanns på plats i början av veckan och hade då med sig utrustning till olika sporter.

– Det är viktigt att erbjuda något för alla och det är kul att så många vill komma hit, tycker ledaren Vendela Kling Jonsson.

"Vi har blivit vänner här", säger Maja Lindgren och Karolina Kayed medan de fikar med ledaren Vendela Kling Jonsson.
"Vi har blivit vänner här", säger Maja Lindgren och Karolina Kayed medan de fikar med ledaren Vendela Kling Jonsson. Foto: Emma Björnell

Inspirera varandra

Under dagarna får barnen ta del av konstnärstips från vuxna, men minst lika mycket lär de sig av varandra.

– Jag tittade på vad de andra gjorde och tyckte det blev så fint. Därför gjorde jag lite likadant som dem, förklarar Saga Johansson medan hon skissar ett djur.

Avslutningsvis kan lägret, av barnens spontana reaktioner, summeras som lyckat.

– Vi har jätteroligt här, utbrister deltagarna i kör.

Saga Johansson lät kreativiteten flöda fritt och inspirerades av sina kompisar.
Saga Johansson lät kreativiteten flöda fritt och inspirerades av sina kompisar. Foto: Emma Björnell
Märta Sörman samt Ebba och Hilma Högberg trivdes på Folkhögskolan.
Märta Sörman samt Ebba och Hilma Högberg trivdes på Folkhögskolan. Foto: Emma Björnell

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHjoHjo folkhögskolaKonstNöje/KulturSommarlov

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.