Hoppa till huvudinnehållet

Kräver bättre introduktion för vikarier i omsorgen i Hjo

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Foto: Pontus Lundahl/TT

Introduktionen för nyanställda vikarier inom vård- och omsorg i Hjo kommun behöver förbättras, anser Merja Wester (S). Nu föreslår hon åtgärder i en motion till fullmäktige.

"Med tanke på att Hjo kommun ska vara en god arbetsgivare så är det av största vikt att man säkerställer introduktionen för våra vikarier, personal så att de ska känna sig trygga i sin uppgift, men framför allt att alla våra brukare och boende ska känna sig trygga".

Så inleder Merja Wester sin motion som hon skrivit till omvårdnadsutskottet. Motionen passerade fullmäktige vid senaste sammanträdet. Fullmäktiges beslut blev att överlämna motionen till kommunstyrelsen för vidare överläggning.

Utred riskerna

Motionen föreslår att kommunen ska tydliggöra och säkerställa att all personal vet vad som förväntas av en och att en arbetsmiljööversyn ska göras på samtliga boenden samt hos alla brukare och redovisar översynen. För det tredje vill Merja Wester att en konsekvens- och riskanalys görs inom vård- och omsorgsverksamheten.

"Som det ser ut i dag finns det brister vilket är en arbetsmiljöfråga. Ordinarie personal hinner inte ge en fullgod introduktion eller handledning då det många gånger är personalbrist vilket gör att man inte sätter in någon då ordinarie personal är frånvarande. Detta innebär att ordinarie personal får en tyngre arbetsbelastning som i sin tur kan leda till stressrelaterad sjukfrånvaro", skriver Merja Wester.

Artikeltaggar

HjoHjo kommun (org)KommunpolitikPolitikSamhälleVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.