Hoppa till huvudinnehållet

Glasstaden Hjo: Häng med in i glassfabriken på Långgatan

Publicerad:
Christina Nyberg sätter på lock efter att Linda Persson fyllt förpackningarna med glass.
Christina Nyberg sätter på lock efter att Linda Persson fyllt förpackningarna med glass. Foto: Miranda Smedberg

Österhagenglass har tillverkat hantverksglass i snart tre decennier. Följ med in i tillverkningen, där vispgrädde, ägg, socker och jordgubbar, blir till isande färsk gräddglass.

Innanför Långgatans största skyltfönster knäcks ägg och bereds råvaror för öppen ridå. Österhagenglass har inga hemligheter, och delar gärna med sig av tillverkningsprocessen av den välrenommerade glassen, som fått flera utmärkelser genom åren. Gastronomiska akademiens diplom, för att nämna en.

Allt görs från grunden. Smakerna, exempelvis vaniljstång eller jordgubbar, blandas med vispgrädde, socker och ägg. Vid tillverkning av sorbet byts grädde och ägg ut mot sockerlag, vilket gör den helt vegansk. Allting är ekologiskt och glassen är KRAV-certifierad.

– Det är ett väldigt okomplicerat recept. Det är också det fina med det, att det bara är råvaran som sätter smaken på glassen och inget annat. Är det kokosglass får du kanske en kokosflinga när du äter den, förklarar ägaren Christina Nygren.

Christina Nygren tog över Österhagenglass för två år sedan. Linda Persson står för glasstillverkningen.
Christina Nygren tog över Österhagenglass för två år sedan. Linda Persson står för glasstillverkningen. Foto: Miranda Smedberg

Snart 30 år

Österhagenglass har tillverkats enligt samma principer sedan starten 1993. Stig Ernbro och Inger Hersby startade verksamheten i Strängnäs. Efter att ha drivit glasscafé i Hjo i tre år, tog paret med sig hela verksamheten och började tillverka glassen på Långgatan, där den tillverkas än idag. 2016 lämnade de över stafettpinnen till nya ägare, och för två år sedan tog Christina Nygren över verksamheten. Hon fortsätter att värna produkten, som fortfarande är intakt.

– Det är samma glass och tanke. Stig och Ingers idé: att göra okomplicerad glass och jobba med riktiga råvaror som man vet var de kommer ifrån, var nytänkande 1993. Idag är det extremt rätt i tiden, och det är bara början tror vi, säger Christina.

– I takt med att det finns massor av billig massproduktion av glass, växer intresset för var saker kommer ifrån och hur saker produceras. Vi får väldigt mycket nya, unga matintresserade kunder, som vill veta var saker kommer ifrån och tycker det är kul med en sådan här produkt.

Glassen och sorbeten säljs i halvliterförpackningar i butiker i Mellansverige, från Göteborg och upp till Stockholm. Även caféer och restauranger köper in portionsbägare eller tråg.

Färg och konsistens

Linda Persson arbetar i glasstillverkningen varje dag. Under högsäsongen producerar hon ungefär 600 liter glass i veckan. Mest vanilj förstås, men smaken stracciatella, vanilj med krossad mörk choklad är också en storsäljare.

Just den här dagen är det dock jordgubbsglass som står på schemat. Jordgubbarna hälls i glassmaskinen tillsammans med ägg, socker och vispgrädde och kommer sedan ut som en beigerosa glassmet.

  • Ingredienserna hälls i maskinen...
    Ingredienserna hälls i maskinen... Foto: Miranda Smedberg
  • ... och ut kommer den färdiga gräddglassen. Färgen och smaken varierar beroende på dagens bär. Syrligare jordgubbar ger syrligare glass.
    ... och ut kommer den färdiga gräddglassen. Färgen och smaken varierar beroende på dagens bär. Syrligare jordgubbar ger syrligare glass. Foto: Miranda Smedberg

– Jordgubbsglassen får den färgen som blir när man blandar jordgubbar med grädde eller mjölk. Den går inte få starkt rosa, säger Christina och berättar att man ibland får förklara varför glassen ser ut som den gör, när man står ute i butik och demonstrerar.

– De jordgubbar vi har idag ger färgen på glassen och den kan variera. Barn kan komma fram och vill smaka, men ser nästan besvikna ut och säger: ”vadå jordgubbsglass?”. Men det är kul att förklara, för det är så enkelt. När de sedan smakar säger de: ”åh det smakar jättemycket jordgubbar!”.

Förutom färgen kan även konsistensen skilja sig från mycket annan glass på marknaden. Jordgubb- eller blåbärsglass blir ofta mer porös eftersom bären innehåller vatten och fiber. Lakritsglassen blir hårdare och mer kompakt eftersom den görs på ren, mald lakritsrot som drar åt sig vätska. För en mjukare glass krävs konsistensmedel eller att man pumpar in luft. Något som Österhagenglass vill undvika.

– De som köper glasstråg ringer ofta och frågar hur glassen ska hanteras. Men vi har inga tillsatser och kommer inte ändra på den biten. Då får vi lära våra kunder att man inte ska vara rädd att skopa i och jobba med glassen, och att den kommer att ha olika konsistens.

 Christina Nyberg och Linda Persson packar glassen i halvlitersförpackningar.
Christina Nyberg och Linda Persson packar glassen i halvlitersförpackningar. Foto: Miranda Smedberg

Småskalighet

Glassmaskinen går varm i lokalen på Långgatan. När dörren till frysrummet öppnas strömmar kalluften ut och svalkar. Linda och Christina packar den färska jordgubbsglassen i halvlitersburkar som snart fyller upp frysboxar och frysrum. Utrymmet är begränsat och det som produceras måste snabbt ut. Samtidigt berättar Christina att man har ökat omfånget och når ut till fler kunder.

Får ni plats i lokalen?

– Knappast, skrattar Linda och Christina. Vi får fullt i frysen ganska ofta, men det är ett trevligt problem.

Verksamheten växer också på andra sätt. Med nya smaker och produkter till exempel. Framöver väntar ett samarbete med Ebbe Lennartssons honung från Ringaberget, och smaken gräddkola har fått en ny touch av havssalt.

Nygjord gräddglss. Färdigpackad och redo för frysen.
Nygjord gräddglss. Färdigpackad och redo för frysen. Foto: Miranda Smedberg

Hantverket

I framtidsvisionerna ingår att växa. Men tillverkningen vill de behålla i sin nuvarande storlek, för att bibehålla hantverket.

– Det är också skalan som är unikt med Österhagen, att allt fortfarande görs i mindre skala så det blir riktigt mathantverk. Nästa nivå hade varit en större maskin och tank och därefter blir det nästan industriellt. Det är som en trappa och vi har valt att stanna kvar. Det är ett medvetet val att vara småskaliga och vara måna om råvarorna.

– Det är mycket hjärta i Österhagen, det är det som håller det igång, avslutar Christina.

Läs fler artiklar om Glasstaden Hjo här:

Glasstaden Hjo: Glassigt arbete för ungdomarGlasstaden Hjo: Kalla smaker i varma rånGlasstaden Hjo: Häng med in i glassfabriken på Långgatan

Artikeltaggar

GlassHjoMat och dryckNäringslivÖsterhagenglassSommarTurism

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.