Hoppa till huvudinnehållet

Nu öppnar en ny mataffär i Gate – efter 30 år utan affär

Publicerad:
"Det roligaste är att träffa folk. Även om butiken är obemannad kommer jag vara här för att packa upp varor och sådant", säger Jessica Bjurström som tillsammans med Jimmy Bergnell och deras son Victor Bjurström ser fram emot att kunna välkomna kunder till affären Gate.
"Det roligaste är att träffa folk. Även om butiken är obemannad kommer jag vara här för att packa upp varor och sådant", säger Jessica Bjurström som tillsammans med Jimmy Bergnell och deras son Victor Bjurström ser fram emot att kunna välkomna kunder till affären Gate. Foto: Emma Björnell

För Jessica Bjurström är levande landsbygd en hjärtefråga och snart kan hon välkomna kunder till sin dygnet-runt-öppna butik i Gate.

– Jag tror det ligger rätt i tiden för att landsbygden ska överleva, menar hon.

Senast det fanns en livsmedelsbutik i Gate var på 1990-talet, men nu står återigen hyllorna monterade i den vita butikslokalen och väntar på att fyllas med torrvaror. Det är i stort sett bara kylar och frysdiskar som ska anlända innan öppningen.

– Något öppningsdatum kan jag tyvärr inte säga. Det beror på när kylarna levereras, uppger Jessica Bjurström.

I väntan på kyl-och frysdiskar har hyllorna monterats. Snart ska de fyllas med olika torrvaror.
I väntan på kyl-och frysdiskar har hyllorna monterats. Snart ska de fyllas med olika torrvaror. Foto: Emma Björnell

Öppet dygnet runt

För drygt ett år sedan startade Jessica Bjurström en affär i Vartofta utanför Falköping. Nu är det dags för Hjobon att driva verksamhet i Gate, i en lokal som ägs av Thomas Eriksson och Pernilla Moqvist. Båda Jessicas butiker tillhör kedjan 24 SJU, vilket innebär att de är obemannade och öppna dygnet runt.

– Meningen är att det ska vara lätt. Det krävs inget medlemskap, utan kunden loggar in med Bank ID, förklarar Jessica och berättar att den som inte har Bank ID kan få ett passerkort.

Butiken är kameraövervakad och Jessica får notiser om vem som loggat in till affären.

Levande landsbygd

Till sin hjälp med verksamheten har Jessica sin familj, främst sambon Jimmy Bergnell. De båda tror att obemannade butiker är ett vinnande koncept.

– Detta betyder mycket för landsbygden. De som arbetar på gårdar kan vara klara med jobbet först mitt i natten när alla andra butiker är stängda, säger paret. De tillägger att de höga bränslepriserna gör att människor inte har råd att åka och handla lika ofta.

Lokala produkter

I Vartofta finns 900 artiklar i sortimentet och Jessica spår att utbudet blir liknande i Gate. Produkterna kommer från olika grossister, där upp till 20 procent av varorna får vara lokala och specifika för den enskilda butiken.

– Det vore roligt att satsa på närproducerade varor, tycker Bjurström.

Jessica kan börja fylla hyllorna med torrvaror, men hon väntar på frysdiskar och kylar innan butiken kan öppna. En förhoppning är att kunna erbjuda lokalproducerade varor.
Jessica kan börja fylla hyllorna med torrvaror, men hon väntar på frysdiskar och kylar innan butiken kan öppna. En förhoppning är att kunna erbjuda lokalproducerade varor. Foto: Emma Björnell

I övrigt kan sortimentet anpassas efter vad som efterfrågas. Erfarenheterna från Vartofta är att mjölk och dricka säljer bäst, men Jessica och Jimmy tror att väg 195 kan påverka försäljningen.

– Det finns inte så många butiker mellan Jönköping och Askersund. Förbipasserande kanske svänger in här för att köpa något att äta på resan, hoppas Jessica Bjurström och Jimmy Bergnell på.

Framför allt är paret måna om att erbjuda service för bygden.

– Det känns roligt att öppna en butik närmare Hjo, att få göra något hemmavid, avslutar Jessica Bjurström.

”Kassasystemet fungerar som en självscanningskassa och det krävs inget medlemskap för att handla i butiken”, förklarar Jessica, här tillsammans med sonen Victor.
”Kassasystemet fungerar som en självscanningskassa och det krävs inget medlemskap för att handla i butiken”, förklarar Jessica, här tillsammans med sonen Victor. Foto: Emma Björnell

Artikeltaggar

24-7 Snabbköp SverigeButikerHandelHjoLandsbygdNäringslivNyetableringar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.