Semesterfirarna lockas av lugnet och den milsvida utsikten över sjön och ryttarna uppskattar verklighetsanknytningen i ridningen. För Viktoria Augustsson och Karl Lönnberg på Maplerock Ranch är helhetskonceptet en drivande motor, men framför allt kommer djurens välmående i första hand oavsett med- och motgångar inom lantbruket.
Utsikten över Vättern möter gästerna när de kör in på Abrahamstorps gård, eller Maplerock Ranch som verksamheten heter. Karl Lönnberg tog 2009 över gården där hans familj länge bott, och sedan 2014 driver han lantbruket tillsammans med sambon Viktoria Augustsson.
Bred verksamhet
Gården utgörs av 60 hektar egen mark samt 60 hektar arrenderad mark. Utöver de 60 till 80 nötdjuren finns höns, får, hästar, en ställplats för husbilar, en park med villavagnar som främst är utarrenderade för åretruntboende, en gårdsbutik samt ett gårdscafé. Dessutom är Karl tränare inom westernridning, så många hästekipage besöker gården under träningshelger och vid den traditionella tävlingen Hjo Ko.
– Det här är vår livsstil. Vi har valt den för att kunna vara nära allting samt för att ge våra barn förståelse för naturen och varifrån maten kommer, förklarar Viktoria.
Hon betonar att kontakten med besökarna är betydelsefull.
– Det är lätt att bli en enstöring om man bara går hemma hela dagarna men genom hästmänniskorna och ställplatsgästerna får vi social samvaro. Det är fantastiskt skoj!
Uppleva lugn och ro
Detta är tredje sommaren för ställplatsen, som öppnade under pandemin.
– Under pandemin kunde vi erbjuda framför allt äldre en chans att komma ut på semester, säger Viktoria. Hon berättar att även många tyskar, holländare samt storstadsbor campat på gården.
På Maplerock Ranch finns varken minigolfbana eller andra campingaktiviteter, men det har hänt att besökarna fått se kalvningar i hagarna. Dessutom finns en väg som leder ner till lugnet vid sjön.
Två av besökarna på ställplatsen är Bernt och Karin Gustafsson från Rosersberg, nära Stockholm.
– Det var verkligen en rolig överraskning att komma hit, tycker Karin innan Bernt tar vid:
– Här kan vi promenera varsom med hundarna. Även om det inte är toppmodernt så finns allting, och vi kommer absolut resa tillbaka hit.
Odling och försäljning
I anslutning till ställplatsen finns möjlighet att köpa kött och ägg från gården. Det är just nu i liten tappning men Karl och Viktoria planerar att renovera ett av gårdens hus för att samla butik, café och bed and breakfast innanför fyra väggar. Sedan förra året odlar gården grönsaker både för självförsörjning och ut till kunder.
– Yngre generationer är rädda för att köpa en köttlåda, för de vet inte vad de ska göra med nötrullen. Kan vi erbjuda ett helt recept där grönsakerna finns med tror vi att fler vågar testa, menar Viktoria.
Förebyggande jobb
Jordbruket på Maplerock Ranch är i praktiken ekologiskt men utan certifiering. Korna går utomhus och äter bara egenodlat foder.
– Vi jobbar förebyggande för djurhälsan genom klövvård, visitation, mycket rörelse och bra mat, säger Viktoria.
Hon berättar att deras boskap inte äter spannmål då deras magar inte gjorda för det. I stället får djuren gräs och hö, vilket gör att de växer långsammare men mår bättre, enligt Viktoria.
Djuren ligger Karl och Viktoria varmt om hjärtat, vilket märks i tuffa tider.
– Jag fäller en tår varje gång vi skickar till slakt, men samtidigt vet jag att de haft bra liv, menar Viktoria.
Drabbade av kriserna
Även omvärldsläget innebär svårigheter för lantbrukarna med höjda priser på el och diesel.
– Det finns inget värre än när politiker sätter käppar i hjulen för oss, tycker Viktoria. Hon förklarar att de fått lägga om sina sysslor. Bland annat fyller de foderbordet var tredje dag nu i stället för varje dag, för att minska antalet transporter.
– Det gör att blandningen av foder blir sämre eftersom korna äter upp den godaste maten första dagen och de som står närmast får det bästa fodret. Det blir mer svinn i och med att korna drar ut mer mat i båsen när bordet är överfullt, förklarar Viktoria samtidigt som hon poängterar att systemet blir mer svårjobbat för henne och Karl.
Med skenade priser på drivmedel har Maplerock Ranch funderat över biogasanläggningar, men deras verksamhet är för liten för att finna lönsamhet i det.
– Buffertarna räcker inte för evigt och lösningarna finns långt fram i tiden. Det är synd när djuren drabbas, tycker Viktoria.
Enligt henne är debatten riktad åt fel håll, då den fokuserar på kornas utsläpp i stället för mängden koldioxid lantbruket binder upp.
– När bönderna inte har råd att bruka sin mark kommer den att växa igen.
Viktoria anser också att EU-bidragen inte räcker till för att kompensera kostnaderna. Hon förklarar det som att de får stöd för att konsumenten ska äta billig mat. Bidragen kompenserar upp vad djuren kostar bönderna, för att slakterierna och sedan kunderna ska betala så lite som möjligt för köttet. Bidragen hjälper dock inte mot de utgifter som ökar nu.
I det oroliga omvärldsläget spelar såklart Ukrainakriget en betydande roll. Trots de förhöjda priserna är Viktoria Augustsson tacksam över tillvaron. Hon behöver inte vakna till ljudet av krigslarm eller oroas att åkrarna bombas sönder.
– Vi får väga saker emot varandra. Det kommer bli dyra år, men vi överlever och bor tryggt här, säger Viktoria.
Hästarna involveras
I och med hästverksamheten på Maplerock Ranch kan gården spara lite drivmedel. De använder sina westernhästar för att driva djuren mellan olika platser, vilket uppskattas av ryttarna som medverkar på kurserna.
– De får hjälpa till och göra nytta på riktigt. Många gillar den känslan, säger Viktoria.
Helgträningarna är oftast ett helhetskoncept med mat, ridning och ibland Vätternbad med hästarna. Arrangemangen startar i april och pågår till hösten. Mitt under sommaren brukar den välkända tävlingen Hjo Ko arrangeras, men så är inte fallet i år.
– Vi sparar det till nästa år. Vi vill hinna med att växa och jobba för en publikfest med musik och underhållning, uppger Viktoria och tillägger att 130 hästekipage deltog i senaste upplagan av Hjo Ko, innan pandemin.
Boostar varandra
Det råder ingen tvekan om att Viktoria Augustsson och Karl Lönnberg har många järn i elden.
– Djuren motiverar oss alltid. Det är liv som vi har ansvar för och ska ta hand om på bästa sätt. Sedan är jag och Karl bra på att boosta varandra, avslutar Viktoria Augustsson.