Hoppa till huvudinnehållet

Glasstaden Hjo: Kalla smaker i varma rån

Publicerad:
Pelle Fägerhag och ägare Bobby Gradde får ofta ge smakrekomendationer till gästerna.  Deras personliga favoriter är choklad samt hasselnöt.
Pelle Fägerhag och ägare Bobby Gradde får ofta ge smakrekomendationer till gästerna. Deras personliga favoriter är choklad samt hasselnöt. Foto: Emma Björnell

Våffeljärnet går varmt i strutstugan och inne i den solgula byggnaden skopas glasskulorna upp i de färska rånen. Sommaren är här, och med den ringlar kön lång till Gula Paviljongen.

– Jag har insett att detta är ett landmärke för Hjo, berättar glasscaféets ägare Bobby Gradde.

På 1930-talet restes lokalen till Nya Konditoriets sommarcafé strax intill Hjoån. Nittio år senare är den gula stugan fortfarande en av stadens idylliska sommarserveringar. Med 15 glassmaker, 18 000 strutar att grädda varje år, 20 000 gäster per säsong och en glassåtgång på 70 liter om dagen lockar Gula Paviljongen både turister och Hjobor.

– På försäsongen är det mest närboende som kommer hit, vilket är fantastiskt. Hjoborna är lojala, säger Bobby Gradde, ägare sedan 2019.

Ett första sommarjobb

Bobby driver glasscaféet tillsammans med 12 sommaranställda ungdomar. För många av dem är detta deras första steg in i arbetslivet.

– Det är skitkul att se dem växa in i rollerna, formas och sedan gå vidare. Många kommer sedan tillbaka och hälsar på fast de är utspridda på andra platser, säger Bobby.

Julia Ostack och Pelle Fägerhag arbetar sin första sommar på glasscaféet. Efter upplärning under våren startade sommarsäsongen lagom till skolavslutningsruschen.

– Det var tufft i början. Så fort en kund var borta fylldes det på med tre andra, säger Pelle men betonar att det kändes roligt efteråt.

Julia berättar att hon först trivdes bäst med att grädda rån, men att hon numera värdesätter mötena med gästerna mest.

– Det roligaste är att träffa nya, roliga och snälla kunder, tycker hon.

”Smeten till stutarna gör vi själva och sedan gräddas de här i strutstrugan", förklarar Julia Ostack som jobbar sin första sommar i glasscaféet
”Smeten till stutarna gör vi själva och sedan gräddas de här i strutstrugan", förklarar Julia Ostack som jobbar sin första sommar i glasscaféet Foto: Emma Björnell

Rätt temperatur viktigt

Arbetspassen börjar en timme innan gästerna välkomnas till caféet. Tills dess bör en del strutar vara färdiga och avsvalnade för att inte glasskulorna ska smälta direkt.

– Strutarna är mest populära. Vi stänger inte av järnet någon gång under dagen, för då tar de slut, förklarar Julia Ostack.

Stutarna tillverkas av ekologiska ingredienser. Det är viktigt att rånen hinner svalna innan kulorna skopas i, annars smälter glassen på ett ögonblick!
Stutarna tillverkas av ekologiska ingredienser. Det är viktigt att rånen hinner svalna innan kulorna skopas i, annars smälter glassen på ett ögonblick! Foto: Emma Björnell

Även glassens temperatur ändras på morgonen, fast åt motsatt håll.

– Vi lagrar glassen i minus 22 grader för att den ska stabiliseras men serveringstemperaturen är minus 16 grader, för då är den lättare att skopa, upplyser Bobby.

Därtill har respektive smak specifika egenskaper.

– Sorbeten är oftast svårast att skopa, för den är hårdare. I smaker med havssalt motverkar saltet fryspunkten, berättar Pelle Fägerhag.

Närproducerad gelato

Bobby är, förutom ägare av Gula Paviljongen, glassmästare på Wetternglass i Tibro. Därifrån kommer all glass som säljs på paviljongen. Bobby berättar att glassen är av den italienska sorten gelato, vilket betyder att basen är mjölk i stället för grädde.

– Vi använder närproducerad ekologisk mjölk, säger han och spinner vidare på Wetternglass filosofi.

– Vårt kännetecken är glass utan hemligheter, för vi använder inte konserveringsmedel eller liknande. Många kunder reagerar på att glassen verkligen smakar den smaken de valt.

Många kulor närproducerad gelato skopas upp under sommaren. Dessutom erbjuds vegansk glass gjord på bananer.
Många kulor närproducerad gelato skopas upp under sommaren. Dessutom erbjuds vegansk glass gjord på bananer. Foto: Emma Björnell

Vill utveckla caféet

Wetternglass säljs på 12 caféer i Skaraborg, och planer på att expandera verksamheten finns. Bobby Gradde förklarar att han har visioner även för glasspaviljongen vid Hjoån.

– Vi vill leverera en helhetsupplevelse med större sortiment. Just nu vill vi mer än vad som är möjligt i kostymen här, men vi nöter på idéer och försöker hitta lösningar.

Tills dess är det bara för glasspersonalen att fortsätta skopa glasskulor och grädda strutar.

– Det är tacksamt att vara entreprenör här, för det uppskattas. Folk vill att vi ska vara kvar, avslutar Bobby Gradde.

Julia Ostack och Pelle Fägerhag trivs på sitt jobb i den gula paviljongen bredvid Hjoån.
Julia Ostack och Pelle Fägerhag trivs på sitt jobb i den gula paviljongen bredvid Hjoån. Foto: Emma Björnell

Läs fler artiklar om Glasstaden Hjo här:

Glasstaden Hjo: Kalla smaker i varma rånGlasstaden Hjo: Häng med in i glassfabriken på Långgatan

Artikeltaggar

GlassGula paviljongenHjoMat och dryckSommarTurism

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.