Hoppa till huvudinnehållet

Mindre skörd än vanligt

Publicerad:
Anders Berglund på Sjöhaga gård vittnar om en torr vår som kommer påverka årets skörd.
Anders Berglund på Sjöhaga gård vittnar om en torr vår som kommer påverka årets skörd. Foto: Miranda Smedberg

Lantmännen förutspår en normalstor svensk spannmålsskörd, och i Västsverige något större än normalt. Men skördepotentialen varierar på olika platser och för flera Hjobönder verkar istället skördeläget vara lite extra tufft i år.

Årets svenska skörd beräknas uppgå till 5,3 miljoner ton spannmål. Det är en ett medelstort resultat som faller inom ramarna för 5-årssnittet, och en något större skörd än förra årets 4,9 miljoner ton. Det skriver Lantmännen i årets skördeprognos.

Vidare förväntas generellt en något större skörd än normalt i Västsverige, men förutsättningarna varierar på olika platser. Hos flera bönder i Hjotrakten verkar det istället bli en mindre skörd än vanligt.

– Det är stora variationer i kommunen, men många fick så om både höst och vårsäd i våras eftersom det kom sen snö och sådden möglade. Dessutom kom sådden upp dåligt på grund av torkan, vilket orsakar ett ganska stort skördebortfall, säger Berit Henriksson, ordförande för LRF:s kommungrupp Hjo.

Regnskugga

Anders Berglund på Sjöhaga gård odlar höst- och vårvete, vårkorn, ärtor, höstraps och lin, och även han vittnar om torkan. Han tycker det är svårt att sia om den kommande skörden innan tröskning, men är ganska övertygad om att det blir under normalskörd.

– Vi hade inga bekymmer med omsådd i våras, men däremot att det varit torrt. Där har vi tappat skörd, säger Anders Berglund och fortsätter:

– Det var igen snö i vintras att tala om så det finns ingen markfukt. Det var heller inte mycket regn i våras. När regnet kom i slutet på juni var det snudd på för sent. Höstgrödorna ser dock bättre ut än vårgrödorna, de har hunnit etablera sig lite mer.

Anders Berglund med barnen Filip och Astrid Berglund.
Anders Berglund med barnen Filip och Astrid Berglund. Foto: Miranda Smedberg

Lantmännen rapporterar om utvintring och torka i östra och mellersta Sverige. Men till viss del verkar det alltså även ha nått Vätterns västra kant.

– På denna sida Billingen ligger vi i regnskugga. Vi har inte fått så mycket regn och har nu en låg vattennivå i våra vattenreservoarer, säger Berit Henriksson.

Svårt kostnadsläge

Det är inte bara väderförhållanden som försvårar, utan också kostnadsläget, det kan både Berit Henriksson och Anders Berglund skriva under på. Samtidigt som en orolig omvärld ställer krav på en lönsam livsmedelsförsörjning, försvåras arbetet av skenande priser där världsmarknaden styr.

– Det är det som är det värsta nu, gödselpriset har stigit från 2,30 på vissa gödningssorter till närmare 10-11 kronor. Då får vi gödsla mindre och vi får mindre skörd, förklarar Anders Berglund och påpekar också de höga bränslepriserna.

Axen är lite mindre än vad de hade kunnat vara vid bättre väderförhållanden, förklarar spannmålsbonden Anders Berglund.
Axen är lite mindre än vad de hade kunnat vara vid bättre väderförhållanden, förklarar spannmålsbonden Anders Berglund. Foto: Miranda Smedberg

Familjen Berglund är dock inte oroliga för kostnadslägets påverkan på årets skörd, tack vare ett litet lager som köpts in tidigare. Däremot bekymrar man sig mer för hur situationen kommer att se ut kommande år. En oro Berit Henriksson delar.

– Frågan är hur priserna kommer se ut nästa år och vad som kan bli sått då, säger hon.

Trots utmaningar är det med en hoppfull ton Anders Berglund, med många andra, går mot tröskning i augusti. Resultatet på årets lokala skörd återstår fortfarande att se.

– Det har inte varit ett optimalt skördeår. Men bönderna biter ihop och gör det bästa av situationen, säger Berit Henriksson.

Efter en torr vår i Hjotrakten väntas en något mindre spannmålsskörd än vanligt.
Efter en torr vår i Hjotrakten väntas en något mindre spannmålsskörd än vanligt. Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

HjoJordbrukLantbrukLantmännen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.