Hoppa till huvudinnehållet

Hjo Disc på gång med ny bana

Publicerad:
Medlemmarna i Hjo Disc tycker att sporten är bra eftersom friluftsliv, motion och social samvaro kombineras.
Medlemmarna i Hjo Disc tycker att sporten är bra eftersom friluftsliv, motion och social samvaro kombineras. Foto: Emma Björnell

Samvaron, den vackra naturen och ständig utmaning är återkommande ord när discgolfföreningen Hjo Disc beskriver sin sport. Om allt går enligt plan väntas deras 18-hålsbana ta plats på Högalidens friluftsområde framöver.

Under de senaste åren har intresset för discgolf ökat stort, och nu etableras sporten även i Hjo. I höstas bildades discgolfföreningen Hjo Disc som har planer på att anlägga en bana på Högaliden.

– Vi väntar bara på att vår ansökan ska gå igenom hos jordbruksverket, säger klubbens ordförande Pär Bergström.

Satsningen finansieras av Leader, men det krävs stora ideella insatser av föreningens medlemmar.

– Många är beredda att sätta igång och förhoppningsvis kan vi börja till hösten, menar Pär Bergström.

Tävlar mot sig själv

Discgolf går ut på att discarna, som utseendemässigt liknar frisbees, kastas i korgar på olika avstånd från utkastplatsen. Banorna består oftast av nio eller 18 korgar och poängen räknas på samma vis som i golf men utan handikapp.

– Det är väldigt härlig stämning. Alla kan gå tillsammans oavsett vilken nivå man spelar på. Man tävlar mer mot sig själv än mot andra, förklarar Maja Jenemark i Hjo Disc.

Komplex miljö

För tillfället spelar medlemmarna i Hjo Disc framför allt i Tibro, som de fått mycket erfarenhetsutbyte med inför byggandet av en bana i Hjo.

– Först tänkte vi anlägga banan på Sannaområdet, men det tog stopp, säger Bergström och förklarar att banan nu är projekterad till Högaliden.

– Det är en komplex miljö här, med träd och höjdskillnader. Därför har vi tagit hjälp av en bandesigner, berättar Pär.

Föreningens styrelsemedlemmar betonar även det goda samarbetet gentemot både kommunen och de andra föreningarna i Högaliden.

– Ju mer som finns att välja på, desto fler vill komma hit till Högaliden, menar Frida Bergström.

”Miljömässigt blir det ett väldigt litet avtryck i skogen”, förklarar Pär Bergström. Utkastplatserna är 2*4 meter och korgarna monteras antingen med armeringsjärn eller på plintar i marken.
”Miljömässigt blir det ett väldigt litet avtryck i skogen”, förklarar Pär Bergström. Utkastplatserna är 2*4 meter och korgarna monteras antingen med armeringsjärn eller på plintar i marken. Foto: Emma Björnell

Vill locka fler tjejer

Enligt Hjo Disc kan sporten utövas av en bred målgrupp i alla åldrar.

– Det finns mycket information tillgänglig på nätet. Du kan bli jäkligt bra på tre år och makalöst bra på bara ett år, utbrister Mårten Frank.

Föreningen ser dock en ojämn fördelning mellan män och kvinnor, vilket de vill förändra.

– Många kvinnor hakar på för att deras män spelar. Vi vill få tjejer att starta av sig själva, berättar Frida Bergström och Maja Jenemark.

Klubben har också en framtidsvision om att ordna tävlingar och träningar.

– Det vore jätteroligt om vi kunde ordna träningar för ungdomar och nybörjare. Det hade jag själv uppskattat när jag började spela, säger Markus Jenemark.

Beroendeframkallande

Förutom den sociala samvaron är det naturen som lockar för medlemmarna i Hjo Disc.

– Man går där man inte gått annars och ser nya vackra vägar i skogen, förklarar Maja Jenemark.

Hon berättar att gruppen både spelat i snö samt letat discar i vatten och bland nedfallna höstlöv.

– Det blir beroendeframkallande. Man vill alltid vara bättre än man var sist, men till slut lär man sig att uppskatta enskilda hål eller kast, oavsett hur det går totalt, säger Frida Bergström.

Nu återstår det att se vart arbetet med discgolfbanan på Högaliden tar vägen.

– Många vill köra igång med arbetet men det är beroende av Jordbruksverket, samt av vilken layout det blir med träd och sådant, avslutar Pär Bergström.

Den relativt nybildade discgolfföreningen Hjo Disc planerar att anlägga en 18-håls discgolfbana i Högaliden genom ett Leaderprojekt.Medlemmarna Mårten Frank, Maja Jenemark, Frida Bergström, Pär Bergström och Markus Jenemark vill etablera sporten i Hjo.
Den relativt nybildade discgolfföreningen Hjo Disc planerar att anlägga en 18-håls discgolfbana i Högaliden genom ett Leaderprojekt.Medlemmarna Mårten Frank, Maja Jenemark, Frida Bergström, Pär Bergström och Markus Jenemark vill etablera sporten i Hjo. Foto: Emma Björnell

Artikeltaggar

DiscgolfHjoHögalidenLeaderSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.