Hoppa till huvudinnehållet

Emmas resa ”Helt klart värt det”

Publicerad:
Emma Nilsson är hemma i Hjo igen efter utbytesåret på andra sidan Atlanten.
Emma Nilsson är hemma i Hjo igen efter utbytesåret på andra sidan Atlanten. Foto: Emma Björnell

Hon lämnade Sverige för ett år som utbytesstudent i Amerika. Nu är Emma Nilsson hemma i Hjo igen med bagaget fyllt av minnen, lärdomar och nya vänner.

– Det har varit bra vissa stunder och katastrof andra stunder. Men i slutändan var det helt klart värt det, säger hon.

Förra sommaren packade sextonåriga Emma Nilsson sina väskor och begav sig till West Virginia i östra USA. Under nästintill ett år har hon levt där som utbytesstudent. På listan över livserfarenheter kan hon nu bocka av första året på high school och dessutom har hon fått se nya platser och ta del av andra människors liv.

– Det känns häftigt att ha klarat detta. Jag sparade ihop alla pengar själv och jag vill verkligen rekommendera andra att satsa på en sådan här upplevelse, säger Emma.

Hamnade i konflikter

Dock har inte allting varit fläckfritt. Mamman i Emmas värdfamilj var chef för organisationen som Emma reste genom, vilket ledde till svårigheter när konflikter uppstod.

– Hon hotade och hade kall attityd. Jag fick till exempel inte gå på festerna som de andra utbytesstudenterna var med på, förklarar Emma.

Familjen bodde på landsbygden 30 minuter från staden. Den hade 7000 medborgare och ett high school med 1200 elever. Bland dem fanns Emma samt sju andra utbytesstudenter från europeiska länder som Norge och Spanien. Första skoldagen var nervös för Emma, men hon fann trygghet i de andra eleverna.

– Vi utbytesstudenter åt lunch tillsammans nästan varje dag hela året, berättar hon.

"Känslorna har gått upp och ner. Under resan dit förstod jag inte vad jag var med om. Jag var mest taggad. När jag landade i USA blev det mycket på en gång", berättar Emma som därefter upplevt både roligheter och jobbiga konflikter under utbytesåret.
"Känslorna har gått upp och ner. Under resan dit förstod jag inte vad jag var med om. Jag var mest taggad. När jag landade i USA blev det mycket på en gång", berättar Emma som därefter upplevt både roligheter och jobbiga konflikter under utbytesåret. Foto: Emma Björnell

Saknar de nya vännerna

Vidare poängterar Emma att skolan var lagom stor. Det var så få elever att alla visste om varandra, men tillräckligt många ungdomar för att skolan skulle kunna vara atletiskt riktad med ett brett utbud av sporter.

– Det fanns bland annat fotboll, brottning, basket, baseball, tennis och friidrott, förklarar Emma. Under året bytte hon handbollsspelet i HK Guldkroken mot friidrott och basket. Det innebar träning två timmar per dag sex gånger i veckan.

– Vi förväntades hela tiden bli bättre och jag gillade det. Sammanhållningen var stark i laget, säger Emma och tillägger att hon fått många kompisar som hon saknar varje dag.

Emma deltog i skolans basketlag. "Basket var väldigt kul, men svårt eftersom jag förväxlade reglerna med handboll". Foto: Privat
Emma deltog i skolans basketlag. "Basket var väldigt kul, men svårt eftersom jag förväxlade reglerna med handboll". Foto: Privat Foto: Emma Björnell

Tre minuters paus

Utbildningen var ett huvudsyfte med utbytesåret, och Hjotjejen vittnar om en annorlunda skolgång. På schemat stod åtta lektioner varje dag och endast tre minuters rast mellan dem. Det blev språngmarscher genom korridorerna, eftersom förseningar straffades med en prick i rektorns register. Däremot upplevde Emma att kraven kunskapsmässigt liknade Sveriges nivå.

– Fyra av de åtta lektionerna gjorde vi inte så mycket på. Vi fick till och med ha anteckningar och dator med oss på prov.

Emma har fått se och uppleva mycket under utbytesåret. Foto: Privat
Emma har fått se och uppleva mycket under utbytesåret. Foto: Privat Foto: Emma Björnell

Rest runt i USA

Trots pandemin, delvis med munskyddskrav och heta debatter om vaccinet, hade Emma möjlighet att uppleva mycket i USA. Efter ett år på egen hand hälsade Emmas familj på i USA lagom till skolavslutningen i våras. Då besökte de Florida och New York. Det blev Emmas andra besök i Florida och på Disneyworld, som hon redan förra sommaren bilade till ihop med värdfamiljen. Under året har de även varit i North Carolina och Tennessee. Vidare har hon kommit nära den nordamerikanska kulturen genom högtiderna.

– Jul och påsk firas mycket större. Vi var nästan 100 personer när hela värdfamiljens släkt samlades, förklarar Emma.

En av ”högtiderna” Emma fick vara med om var skolavslutningsbalen, vilken satte punkt för hennes tid i West Virginia. Foto: Privat
En av ”högtiderna” Emma fick vara med om var skolavslutningsbalen, vilken satte punkt för hennes tid i West Virginia. Foto: Privat Foto: Emma Björnell

Lösa konflikter sansat

En högtid Emma missade var landets nationaldag, den 4:e juli. Då var hon åter i Hjo för att njuta av sommaren. Sedan väntar gymnasiets samhällsprogram. Kanske får Emma användning av sina kunskaper från det amerikanska samhället då. Om inte annat har det gångna året gett Hjotjejen värdefulla livserfarenheter.

– Jag har lärt mig hur man löser konflikter på ett moget och sansat sätt. Jag har också upplevt hur det är att vara ensam och få hitta på saker själv. Och så har jag fått ta ansvar! summerar Emma.

På frågan om hon skulle vilja göra om utbytesåret svarar Emma Nilsson på en millisekund;

– Absolut!

Mössa på och flagga upp! I våras tog Emma examen efter första året på high school. Hon ångrar inte att hon gav sig ut på detta äventyr. Foto: Privat
Mössa på och flagga upp! I våras tog Emma examen efter första året på high school. Hon ångrar inte att hon gav sig ut på detta äventyr. Foto: Privat Foto: Emma Björnell

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHjoResorUtbytesstudent

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.