Hoppa till huvudinnehållet

Roger tog SM-guld i singel

Publicerad:
Roger Söder (tredje från vänster) kan titulera sig svensk mästare i boule i klassen veteran 55.
Roger Söder (tredje från vänster) kan titulera sig svensk mästare i boule i klassen veteran 55.

De senaste dagarna har boulekloten rullat konstant utanför Elmia i Jönköping. Flera Hjobor fanns på plats. Roger Söder kammade hem titeln svensk mästare i singel i V55-klassen, och Berit Svensson och Kjell-Åke Borchgrevink deltog i V75-klassen.

I veckan som gick vallfärdade 1500 boulespelare till Jönköping för årets upplaga av boule-SM. Hela parkeringen belades med grus tävlingen till ära och Jönköpingsposten rapporterade om en folkfest under den inledande söndagen. Efter två år utan mästerskap var tävlingen efterlängtad.

Flera Hjobor fanns representerade i de olika tävlingsklasserna. Roger Söder kammade hem titeln svensk mästare i singel, i klassen veteran 55 som innefattar personer som är 55 år eller äldre.

– Jag hade hoppats att få något guld under SM, så det kändes bra, säger Söder, som redan tidigare erhållit titeln svensk mästare i singel, men då i klassen öppen singel 2005.

Malmöklubb

Roger Söder började spela boule i Hjo vid 20 års ålder och har genom åren varit med i flera olika klubbar. Efter några år som flitig spelare ville han med i elitserien, men för att vara med i landslaget tyckte förbundskaptenen att Söder skulle träna i ett större lag. 2018 gick han därför med i Malmöklubben Coccinelle petanque club, CPC, vilka han spelar med i dag även om träningen för det mesta utgår från Hjo.

God stämning

Från Sällskapet boule i Hjo tävlade Berit Svensson och Kjell-Åke Borchgrevink som spelade i par. För Berit var det första mästerskapen och Kjell-Åke spelade sitt andra. På fredagen blev det två vinster i klassen veteran 75 som tog duon vidare till lördagen. Där tog det sedan stopp, men lika trevligt var det för det, berättar Berit Svensson.

– Det var kul ändå! Vi mötte väldigt mycket trevliga människor, säger hon och vittnar om en positiv stämning och fin gemenskap.

Svensson och Kjell-Åke Borchgrevink från Sällskapet boule i Hjo var nöjda med SM-veckan.
Svensson och Kjell-Åke Borchgrevink från Sällskapet boule i Hjo var nöjda med SM-veckan. Foto: Miranda Smedberg

Dags för träning

Efter en fullspäckad vecka återgår nu bouleentusiasterna till träning och en del tävlingar. Berit Svensson och Kjell-Åke Borchgrevink ser fram emot kommande klubbmästerskap. Nästa år planerar de att besöka SM igen, då i Kalmar.

För Roger Söder är det hårdträning som gäller framöver. Efter att Malmöklubben vann den svenska cupen i Lindome i år kommer de att representera Sverige i Europacupen i frankrike i november.

– Det blir många tävlingar och mycket träning inför det. När det blir kallt sen blir det inomhus, så det är bra att det finns en inomhushall i Hjo nu, säger Söder.

Artikeltaggar

BouleJönköpingSällskapet Boule Hjo

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.