Hoppa till huvudinnehållet

Glasstaden Hjo: Glassigt arbete för ungdomar

Publicerad:
Philip Andersson och Alma Bäckstedt från Mariestad tog en utflykt till Hjo för att äta glass.
Philip Andersson och Alma Bäckstedt från Mariestad tog en utflykt till Hjo för att äta glass. Foto: Emma Björnell

En svalkande bris rullar in över hamnen där den mintgröna stugan ligger. Där finns ytterligare en chans att svalka sig, men då genom att smaka på någon av Moster Elins glassar. Innanför luckorna arbetas det på högvarv med att skopa glasskulor.

Om somrarna fungerar Hjo Hamn som en riktig turistmagnet, med båtarna förankrade utmed pirarna och milsvid utsikt över Vätterns klara vatten. I detta guldläge ligger Moster Elins glasscafé, som Jessica och Martin Kraft tog över för sex år sedan. Till sin hjälp har de ett trettiotal anställda, varav de flesta är ungdomar som startar sin arbetskarriär med sommarjobb bland glasstråg och bägare.

– Det är en väldigt positiv miljö här, säger Moa Göthberg som arbetar sin tredje sommar på caféet.

Även Erika Lagerroth trivs på jobbet.

– Många är nybörjare och vi har förståelse för varandra. Det är okej att göra fel eftersom vi är här för att lära oss, berättar hon.

Erika Lagerroth och Moa Göthberg trivs på jobbet, både i mötet med kunder och tillsammans med kollegorna
Erika Lagerroth och Moa Göthberg trivs på jobbet, både i mötet med kunder och tillsammans med kollegorna Foto: Emma Björnell

"Lika fint som Spanien"

En solig, varm dag kan 500 liter glass skopas upp i rån, bägare eller på fat till menyer. Hittills i år har caféet haft 65 000 gäster.

– Det är likt förra året och då hade vi ett rekordår, uppger Moa Göthberg.

Moa och Erika har flera teorier kring vad som ligger bakom detta högtryck.

– Förra året tänkte nog många att "vi tar en glass i stället för att trängas med andra på restaurang". Jag tror folk har kvar det tänket, samtidigt som pandemin lugnat sig nu så turisterna vågar röra sig mer, reflekterar Erika innan Moa tillägger:

– Dessutom har vaccinationerna gått igenom, vilket ger mer turister. Många kom kanske också på att man inte måste åka utomlands på sommaren. En tur till Hjo kan vara lika fint som Spanien.

"En mysig stad"

I år har Moster Elins gästats av såväl Hjobor som besökare från Tyskland, USA, Storbritannien och Norge. Två långväga gäster är Laban och Anton Lundquist från Kiruna respektive Åre.

– Vi har stuga i Fagersanna och bodde i Skövde förut, berättar de medan de äter varsin mjukglass.

De har besökt glascaféet flera gånger förut.

– Det är fint i hamnen och Moster Elins har bra sortiment, menar de.

"Det smakar lika gott som alltid" tycker Laban och Anton Lundquist.
"Det smakar lika gott som alltid" tycker Laban och Anton Lundquist. Foto: Emma Björnell

Även Alma Bäckstedt och Philip Andersson från Mariestad njöt av glass med smaker av blåbär och citron.

– Det är kul att komma hemifrån lite och Hjo är en mysig stad, tycker de.

Nästan 50 smaker

Moster Elins erbjuder närmare 50 glassmaker och därtill flertalet menyer, det vill säga förutbestämda smakkombinationer med kakor, såser och strössel. All glass kommer från märket SIA.

– Vi kan inte tänka oss att servera glass som inte är svensk, betonar Moa och Erika innan de berättar om en speciell meny med jordgubbar från Munkebo.

– Klart att lilla Hjo ska hjälpas åt! Det är en självklarhet att använda jordgubbar härifrån krokarna så när säsongen är över på Munkebo tar vi bort den menyn, förklarar tjejerna.

Två av årets nyheter är dessa menyer med olika somriga smaker.
Två av årets nyheter är dessa menyer med olika somriga smaker. Foto: Emma Björnell

Trivs på jobbet

Med varierande arbetsuppgifter i form av städ och service, göra menyer eller bemanna kassan, har Erika, Moa och deras kollegor fullt upp.

– Det kan vara stressigt men vi hjälps åt och samarbetar. Cheferna Jessica och Martin är otroliga. De vill engagera sig i hur vi mår och det är väldigt avslappnad stämning, avslutar Moa Göthberg och Erika Lagerroth innan de gör sig redo för ett arbetspass innanför glassluckorna.

Evelina Stjerna och Tindra Jakobsson Skoglund gillar att äta glass.
Evelina Stjerna och Tindra Jakobsson Skoglund gillar att äta glass. Foto: Emma Björnell

Läs tidigare artiklar om Glasstaden Hjo här:

Glasstaden Hjo: Kalla smaker i varma rånGlasstaden Hjo: Häng med in i glassfabriken på Långgatan

Artikeltaggar

GlassHjoHjo hamnHjo hamnMat och dryckMoster Elins glassSommarTurism

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.