Hoppa till huvudinnehållet

Besöksrekord på årets stora brittiska bilträff

Publicerad:
Årets bilträff lockade rekordmånga besökare och bilar.
Årets bilträff lockade rekordmånga besökare och bilar. Foto: Miranda Smedberg

"Äntligen!" – så inledde Hans Örtlund sitt invigningstal för årets bilträff i Hjo stadspark. Efter två års uppehåll hade ett rekordstort antal fordon och entusiaster parkerat framför scenen för British motor meet.

Efter två års inställda evenemang återkom den elfte upplagan av bilträffen British motor meet med besked. På lördagsmorgonen rullade karavan efter karavan in i Stadsparken, och gräset fylldes av brittiska bilar som Bentley, Rolls Royce, Jaguar och Morgan.

– Tidigare har vi haft ungefär 130-140 bilar, men i år har vi 300 stycken, säger Hans Örtlund, en av arrangörerna. Han medger att det var lite nervöst på morgonen när alla bilar skulle få plats, men allt gick bra.

"Jag tycker nog att vi satt Hjo på kartan när det gäller entusiastbilar." säger Hans Örtlund, en av initiativtagarna till British motor meet.
"Jag tycker nog att vi satt Hjo på kartan när det gäller entusiastbilar." säger Hans Örtlund, en av initiativtagarna till British motor meet. Foto: Miranda Smedberg

Pristagare

Lördagen bjöd på flera programpunkter, som underhållning från trubaduren Stig Sandberg och Tibro celtic band. Flera utmärkelser delades också ut från scenen. Klubben Morgan owners group kammade hem pris för årets motorklubb och jubilarerna Jaguarklubben (50 år) och Roverklubben (45 år) uppmärksammades. Pris tilldelades också deltagaren som för dagen rest längst.

Eftermiddagens program avslutades på topp med tillkännagivandet av "People´s choice". En vit Bentley från 1935 fick flest röster och ägaren Kjell Lind från Ulricehamn berättade imponerande kuriosa.

Kjell Lind vann folkets röster med sin Bentley 3.5 liter derby. Från scenen berättade han att det tagit 3000 timmar att återställa bilen till originalskick.
Kjell Lind vann folkets röster med sin Bentley 3.5 liter derby. Från scenen berättade han att det tagit 3000 timmar att återställa bilen till originalskick. Foto: Miranda Smedberg

– Bilen var specialbeställd av den brittiska ambassadören i Paris. När kriget bröt ut togs den till Belgien och därefter USA där en omfattande renovering gjordes.

Sedan Kjell Lind köpte bilen 1995 har han gjort en totalrenovering för att återställa bilen till sitt originalskick, och på lördagen kunde åskådarna se bilen exakt som den såg ut för 87 år sedan.

Maxantal

Sedan starten 2009 har British motor meet lockat både lokala och långväga entusiaster. Med åren har evenemanget vidgats och nu erbjuds ett helgprogram med grillkvällar och söndagsutflykt. Detta gynnar både besökare och lokala aktörer menar Hans Örtlund.

– Vissa övernattade på vägen hit och då tänkte jag att det är bättre de övernattar här. Det är bra för bygden. Det blir en positiv anda när hotellet, restauranger och butiker gynnas.

Under två år hölls arrangemanget i Karlsborg, men återvände sedan till Hjo och här planerar man nu att stanna. Även om man är på väg att växa ur ytan framför Stadsparksscenen.

– Vi kan inte ta emot mycket mer än så här. Men sen är det så att nöjet och glädjen i ett event inte är beroende av storleken. Jag är fullt nöjd med att detta är max, avslutar Hans Örtlund.

 • Ulf Larsson från Fristad och Kjell Strängby från Falköping ställde ut varsin bil på träffen. Ulf Larsson har gjort i ordning sin Ford cortina till en kopia på den bil som vann Safarirallyt 1964.
  Ulf Larsson från Fristad och Kjell Strängby från Falköping ställde ut varsin bil på träffen. Ulf Larsson har gjort i ordning sin Ford cortina till en kopia på den bil so… Foto: Miranda Smedberg
 • Thom Löf Sandell och Jonas Kron var mest imponerade av insidan på den svarta Morgan Plus Four. Den hade nämligen 6-punktbälten (racingbälte).
  Thom Löf Sandell och Jonas Kron var mest imponerade av insidan på den svarta Morgan Plus Four. Den hade nämligen 6-punktbälten (racingbälte). Foto: Miranda Smedberg
 • Magnus Anjou fastnade för modellen Rover 3500 V8 redan som 6-åring. Efter en skada körde hans pappa in honom till Ängelholms sjukhus. Liggandes i baksätet upptäckte han bilens speciella ljud. "När pappa gasade på där över Hallandsåsen tänkte jag bara att en sån här bil ska jag ha när jag blir stor", berättar han. Bilmodellen är också känd för att ha varit Ingvar Kamprad och prinsessan av Monacos favoritbil.
  Magnus Anjou fastnade för modellen Rover 3500 V8 redan som 6-åring. Efter en skada körde hans pappa in honom till Ängelholms sjukhus. Liggandes i baksätet upptäckte han … Foto: Miranda Smedberg
 • Hjobon Gunnar Jakobsson har haft sin Triumph TR6 i 25 år. Barnbarnen Ludvig och Linnea Jakobsson provsitter gärna bilen.
  Hjobon Gunnar Jakobsson har haft sin Triumph TR6 i 25 år. Barnbarnen Ludvig och Linnea Jakobsson provsitter gärna bilen. Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

HjoNöje/Kultur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.