Hoppa till huvudinnehållet

Omsorgsboule - en kär tradition

Publicerad:
Sune Björnell, Sven Stoltz, Jörgen Bergqvist och Marita Påhlsson spelade en jämn match.
Sune Björnell, Sven Stoltz, Jörgen Bergqvist och Marita Påhlsson spelade en jämn match. Foto: Miranda Smedberg

Varje söndag samlas ett gäng från omsorgsboendena för att spela boule och fika tillsammans. Det är Gerd Björnell och Marianne Johansson som tagit initiativet som uppskattas av alla deltagare.

Det är söndagseftermiddag, och på boulebanan vid Almedal är det full aktivitet igen efter sommaruppehållet. Det är en trogen grupp som traditionsenligt slutit upp för att spela, flera av dem har varit med sedan starten. De flesta är Hjobor men Ulrika Ryefalk åker från Tibro varje söndag.

– Jag tycker det är jätteroligt, säger hon, innan det är hennes och lagkamraten Torbjörn Tidermans tur att greppa kloten i matchen mot Niclas Johansson och Bim Bjerenius.

Även för Niclas och Bim har boulen blivit en viktig tradition, och de försöker komma ut och spela varje vecka.

– Det är inte så mycket man kommer ut på annars. Söndagarna och boulen är helig, säger Bim Bjerenius.

Torbjörn Tiderman, Ulrika Ryefalk, Bim Bjerenius och Niclas Johansson spelar gärna boule på söndagarna.
Torbjörn Tiderman, Ulrika Ryefalk, Bim Bjerenius och Niclas Johansson spelar gärna boule på söndagarna. Foto: Miranda Smedberg

Alla kan spela

Marianne Johansson och Gerd Björnell tog initiativet till omsorgsboulen för sex år sedan. Länge var det de själva som arrangerade söndagarna med att möta upp, hålla i match och ordna med fika. Numera är det många frivilliga från Sällskapet boule i Hjo som ställer upp, och turas om att arrangera.

– Det är en uppskattad tradition som utökats nu när vi också kan spela inomhus i boulehallen på vintrarna, säger Marianne Johansson.

Gerd Björnell och Marianne Johansson är initiativtagare till omsorgsboulen.
Gerd Björnell och Marianne Johansson är initiativtagare till omsorgsboulen. Foto: Miranda Smedberg

Initiativtagarna berättar att de själva har och har haft personer med funktionsnedsättning i sin närhet och att de därför gärna ville engagera sig. Just boule passade bra eftersom det är en sport alla kan delta i.

– Alla människor kan spela boule. Det spelar ingen roll om du sitter i rullstol eller går med rullator, säger Gerd Björnell.

Socialt

Efter att Jörgen Bergqvist och Kjell-Åke Borchgrevink kammade hem den jämna matchen på andra planen serveras kaffe och kaka. Fikan är minst lika viktig som själva matchspelet, tycker initiativtagarna. Bengt-Göran "Benka" Karlsson, ordförande i klubben, instämmer.

– Det viktiga är ju den sociala biten. Vi tränar med klubben på tisdagar och torsdagar och fikan tenderar att bli längre för varje gång, säger han. Samma sak verkar gälla för fikastunden under omsorgsboulen.

– Det här är det bästa på hela dagen, avslutar Gerd Björnell.

Jörgen Bergqvist, Bengt-Göran "Benka" Karlsson och Kjell-Åke Borchgrevink gav fikat högsta betyg.
Jörgen Bergqvist, Bengt-Göran "Benka" Karlsson och Kjell-Åke Borchgrevink gav fikat högsta betyg. Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

BouleFöreningslivFritid och livsstilFunktionsvariationHjoSällskapet Boule Hjo

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.