Centern först ut bland Hjopartierna: Värnar hela kommunen

Publicerad:
Centern vill utveckla Strandpromenaden med Sveriges längsta långbänk. Toppnamnen i Hjovalet är Linnéa Hultmark, Per-Erik Sondell, Berit Henriksson, Klara de Boer och Simon Ivarsson. Foto: Lars-Ola Carlén

Nytt toppnamn, men fortsatt satsning på att göra det enkelt och hållbart att leva och bo i hela kommunen. Centern hoppas på bättre utdelning i det stundande Hjovalet och siktar på åtminstone fem mandat. Centern är först ut i HT bland Hjopartierna att presentera sitt valmanifest.

– Vi ser framåt och vill ha en utveckling för Hela Hjos bästa, säger Linnéa Hultmark, som är nytt förstanamn för Centerpartiet i Hjo.

Hon sitter redan i kommunfullmäktige och har en bred och mångårig erfarenhet av uppdrag inom kommun och region, men även inom föreningslivet och när ett särskilt intresse för folkhälsofrågor. Linnéa ska nu axla rollen som Centerns kandidat till – om inte kommunalråd – så i vart fall posten som 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. Den innehas idag av partikamraten Britt-Marie Sjöberg, sedan tolv år tillbaka.

Centern är med sina tre mandat det parti som fick sämst utdelning i förra valet.

– Det var inte många röster som saknades till ett fjärde mandat, konstaterar Linnéa, och utan att säga en exakt siffra siktar partiet högt och ska åtminstone ta ytterligare ett par mandat i valet den 11 september.

Fler mötesplatser

Centern går fram som eget parti i valet till Hjofullmäktige, men tänker sig en fortsatt samverkan med övriga borgerliga partier i det som kallas Allians för Hjo, som har klar majoritet och styr Hjo redan idag.

Under parollen För hela Hjos bästa går partiet till val och vill ha satsningar för såväl unga som äldre.

– Vi vill se tidiga insatser och stärka föräldraskapet. Varje barn ska ges förutsättningar att klara sin skolgång, vilket gör det lättare att ta sig in i arbetslivet, säger de fem toppkandidaterna Linnéa Hultmark, Per-Erik Sondell, Berit Henriksson, Klara de Boer och Simon Ivarsson till HT.

Det ska vara tryggt att bli äldre i Hjo och fritidsaktiviteter och sociala mötesplatser för alla i hela kommunen, är något Center vill utveckla.

– Det kan handla om alltifrån att kunna äta gemensam lunch på fler ställen och att det ordnas med aktiviteter för äldre där de bor.

Badhytter på söder

Strandpromenaden på söder, med Sveriges längsta långbänk, vill Centen utveckla och göra till ett officiellt kommunalt bad.

– Toaletter och omklädningsmöjligheter, samt badhytter skulle göra det till en attraktiv badplats året runt, resonerar partiet, som också vill se satsning på Guldkroksområdet och även fritidsområdet Högaliden.

För att locka fler invånare vill Centern att det arbetas för att hitta attraktiva tomter i hela kommunen.

– Det finns förskolor och skolor i Korsberga och Fågelås, vilket kan locka barnfamiljer att bosätta sig där, resonerar Centern.

Men även Spakåsområdet söder om stan lyfter partiet fram som ett lämpligt område för bostadsrätter med tydlig miljöprofil.

Gröna näringen

Center betonar företagandet och i synnerhet småföretagens betydelse och vill ge landsbygden och den gröna näringen förutsättningar att driva livskraftiga företag.

– Mat är viktigt. Det visar sig inte minst nu i kristid. Närodlat och svenskt är viktigt i vår livsmedelsstrategi. Dessutom vill vi ha ökad samverkan mellan näringsliv och skolan. Tidig kontakt och studiebesök ska ge ökat intresse och kunskap inför elevernas yrkesval, resonerar Centern.

Infarterna och särskilt rondellerna på 195:an behöver få ett lyft och bli mer inbjudande. Bussförbindelser och cykelvägar ska binda samman kommunen och partiet vill ha bra vägunderhåll i hela kommunen.

I stan vill partiet utvidga gångfartsområdet på Hamngatan för att främja en levande stad där det ska vara naturligt att välja att cykla eller gå till caféer, restauranger och butiker.

Centerpartiet

Så gick det i Hjovalet 2018

Röster: 626 (+96)

Procent: 10,06 (+1,30)

Mandat: 3 (oför.)

Flest röster: Gate samlingssal

Valsedeln

Centerpartiet:

1. Linnéa Hultmark,68 år, socionom

2. Per-Erik Sondell, 62 år, lantarbetare

3. Berit Henriksson, 64 år, personlig ass/lantbrukare

4. Klara de Boer, 43 år, civilekonom

5. Simon Ivarsson, 43 år, lantbrukare

6. Torgny Andersson, 63 år, lantbrukare

7. Martin Tjernberg, 74 år, pensionär

8. Jenny Sondell, 27 år, tidningsbud

9. Marie Nordh, 56 år, vd

10. Ingemar Fransson, 66 år, regionchef

11. Rune Nolberger, 69 år, vaktmästare

12. Nina Mogren, 37 år, agronom

13. Frida Ekström, 36 år, egenföretagare/lantbrukare

14. Karl-Gerhard Sondell, 70 år, lantbruksföretagare

Artikeltaggar

CenterpartietHjoPolitikSamhälleVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare