Hjobornas träberg växer

Publicerad:
Berget av ris och träavfall växer allt mer på återvinningscentralen och nu vill Avfall & Återvinning Skaraborg få möjlighet att ta emot mer än dubbelt så mycket. Foto: Lars-Ola Carlén

Berget av träavfall på återvinningscentralen i Hjo växer. Hjoborna slänger allt mer ris och trä och därför vill Avfall & Återvinning Skaraborg utöka tillståndet att kunna ta emot mer träavfall för flisning, från två till fem tusen ton.

Mängden träavfall från hushållen i Hjo har ökat de senaste åren. Dagens tillstånd för mottagning och lagring räcker inte till och man tvingas mellanlagra träavfallet på andra platser än återvinningscentralen. Det betyder i sin tur ökade kostnader och onödigt ökade transporter.

Nu vill Avfall & Återvinnings Skaraborg, det som tidigare hette Avfallshantering östra Skaraborg, utöka tillståndet för mottagning från 2 000 till 5 000 ton träavfall årligen. Ett underlag för att ändra tillståndet har skickats till Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Flisa oftare

Av underlaget framgår att med nuvarande tillstånd får högst 1400 ton träavfall lagras innan det flisas och forslas bort. Så ska det vara även framöver. Däremot är tanken att fördubbla antalet tillfällen då träavfallet flisas från dagens två till fyra om året.

Träavfallet består av både flisbart ris och traditionellt träavfall. Impregnerat träavfall sorters bort.

Inga andra ändringar är tänkt för tillståndet, utan mottagning, mellanlagring och flisning av träavfall, samt mellanlagring av flis är tänkt att utföras på samma sätt som idag.

Ett samrådsmöte ska genomföras på återvinningscentralen i Hjo den 6 september.

Artikeltaggar

AvfallshanteringHjoMiljö

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare