I strålande solsken firade Almnäs bruk sina imponerande 797 år. Gården hölls öppen för besökare som under hela dagen tog del av olika festligheter.
– Det är jätteroligt att vara i gång igen. Många kommer tillbaka som man känner igen från tidigare år, säger Nicholas Berglund som välkomnar i entrén.
Den 14 augusti varje år firar gården Almnäs sin födelsedag med att bjuda in till Öppen gård, och i söndags var det dags igen. Unga som gamla provsmakade ost och pannkakor, och spatserade runt på tipspromenad, utställning och kulturvandringar. Mats Ekengren och Gert Norin var imponerade.
– Riktigt intressant har det varit. Deras sätt att bevara gården, man har inte stylat fastigheter utan de får åldras med vördnad. Det är häftigt, tycker de båda.
Skyddad ost
I år låg största fokus på Wrångebäcksosten som under våren fick skyddad ursprungsbeteckning. Den klassiska hårdosten, vars varumärke registrerades redan 1889, får nu endast tillverkas inom området Guldkroken, kring Hjo vid Vätterns västra strand.
– Det finns ingen annan ost här i norra Europa som har en skyddad ursprungsbeteckning, berättar Nicholas Berglund.
Wrångebäcksosten och flera andra sorter, kunde provsmakas och inhandlas utanför ysteriet. Ulrica och Johan Stridh från Skörstorp Falköping smakade och fick varsin favorit.
– Jag gillar Tegel bäst, säger Ulrica.
– Jag tycker Wrångebäck är godast, säger Johan.
Ny ladugård
En annan programpunkt för dagen var visning av den nya ladugården vid Sjöbolet. Där kunde man träffa kalvar och kor av rasen Brown swiss, som är ny för gården, och som ger bättre mjölk för ändamålet.
– I Sverige har man traditionellt prioriterat kor som ger mycket mjölk, medan man i exempelvis Schweiz har bevarat koraser med andra enzymer i mjölken, som gör att det går lättare att göra ost, informerade Nicholas Berglund.
Efter ett fullspäckat program verkade både besökare och arrangörer nöjda med dagen.
– Alla har varit på bra humör! Det har varit så roligt att kunna bjuda på gården, avslutar Stina Johansson bakom ostdisken.