Hoppa till huvudinnehållet

Almnäs bjöd in till kalas

Publicerad:
Familjen Dietel från Klingenthal, Tyskland, var på genomresa och fick inte bara smaka på osten utan också känna på tyngden.
Familjen Dietel från Klingenthal, Tyskland, var på genomresa och fick inte bara smaka på osten utan också känna på tyngden. Foto: Miranda Smedberg

I strålande solsken firade Almnäs bruk sina imponerande 797 år. Gården hölls öppen för besökare som under hela dagen tog del av olika festligheter.

– Det är jätteroligt att vara i gång igen. Många kommer tillbaka som man känner igen från tidigare år, säger Nicholas Berglund som välkomnar i entrén.

Den 14 augusti varje år firar gården Almnäs sin födelsedag med att bjuda in till Öppen gård, och i söndags var det dags igen. Unga som gamla provsmakade ost och pannkakor, och spatserade runt på tipspromenad, utställning och kulturvandringar. Mats Ekengren och Gert Norin var imponerade.

– Riktigt intressant har det varit. Deras sätt att bevara gården, man har inte stylat fastigheter utan de får åldras med vördnad. Det är häftigt, tycker de båda.

Mats Ekengren, Gert Norin, Annicka Ekengren och Katarina Widell köpte både ost och pannkaksmjöl på Almnäs.
Mats Ekengren, Gert Norin, Annicka Ekengren och Katarina Widell köpte både ost och pannkaksmjöl på Almnäs. Foto: Miranda Smedberg

Skyddad ost

I år låg största fokus på Wrångebäcksosten som under våren fick skyddad ursprungsbeteckning. Den klassiska hårdosten, vars varumärke registrerades redan 1889, får nu endast tillverkas inom området Guldkroken, kring Hjo vid Vätterns västra strand.

– Det finns ingen annan ost här i norra Europa som har en skyddad ursprungsbeteckning, berättar Nicholas Berglund.

Nicholas Berglund välkomnade alla besökare vid parkeringen och delade ut program.
Nicholas Berglund välkomnade alla besökare vid parkeringen och delade ut program. Foto: Miranda Smedberg

Wrångebäcksosten och flera andra sorter, kunde provsmakas och inhandlas utanför ysteriet. Ulrica och Johan Stridh från Skörstorp Falköping smakade och fick varsin favorit.

– Jag gillar Tegel bäst, säger Ulrica.

– Jag tycker Wrångebäck är godast, säger Johan.

Johan och Ulrica Stridh smakade på de olika ostsorterna.
Johan och Ulrica Stridh smakade på de olika ostsorterna. Foto: Miranda Smedberg

Ny ladugård

En annan programpunkt för dagen var visning av den nya ladugården vid Sjöbolet. Där kunde man träffa kalvar och kor av rasen Brown swiss, som är ny för gården, och som ger bättre mjölk för ändamålet.

Eric Persson körde traktorskjuts till Sjöbolets nya ladugård.
Eric Persson körde traktorskjuts till Sjöbolets nya ladugård. Foto: Miranda Smedberg

– I Sverige har man traditionellt prioriterat kor som ger mycket mjölk, medan man i exempelvis Schweiz har bevarat koraser med andra enzymer i mjölken, som gör att det går lättare att göra ost, informerade Nicholas Berglund.

Efter ett fullspäckat program verkade både besökare och arrangörer nöjda med dagen.

– Alla har varit på bra humör! Det har varit så roligt att kunna bjuda på gården, avslutar Stina Johansson bakom ostdisken.

 • Stina Johansson och Modra Zalite jobbar i ysteriet till vardags och Rolf Eriksson tvättar osten Almnäs tegel.
  Stina Johansson och Modra Zalite jobbar i ysteriet till vardags och Rolf Eriksson tvättar osten Almnäs tegel. Foto: Miranda Smedberg
 • Pannkakor gräddades på löpande band. Amalia, Fanny och Vilje Johansson och Tom och Elyot Brickamonier väntade på ett smakprov.
  Pannkakor gräddades på löpande band. Amalia, Fanny och Vilje Johansson och Tom och Elyot Brickamonier väntade på ett smakprov. Foto: Miranda Smedberg
 • Robert och Aron Danielsson på väg in i handelsboden för att kika.
  Robert och Aron Danielsson på väg in i handelsboden för att kika. Foto: Miranda Smedberg
 • Traktorerna gick många turer till och från Sjöbolet.
  Traktorerna gick många turer till och från Sjöbolet. Foto: Miranda Smedberg
 • Familjen de Haan, Blenkers, Wolbert och Brickamonier tog skydd i skuggan från den gassande solen.
  Familjen de Haan, Blenkers, Wolbert och Brickamonier tog skydd i skuggan från den gassande solen. Foto: Miranda Smedberg
 • Vilje och Fanny Johansson tyckte dagens roligaste aktivitet var att åka traktor och hoppa i hö. På bild med mamma Amalia Johansson.
  Vilje och Fanny Johansson tyckte dagens roligaste aktivitet var att åka traktor och hoppa i hö. På bild med mamma Amalia Johansson. Foto: Miranda Smedberg
 • Wilma Olsson från Göteborg testade luftgeväret efter instruktioner från Inge Skoog.
  Wilma Olsson från Göteborg testade luftgeväret efter instruktioner från Inge Skoog. Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

Almnäs BrukHjoMat och dryck

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.