Hoppa till huvudinnehållet

VGR: Äldre rekommenderas ny vaccindos mot covid-19

Publicerad:
För att ta påfyllnadsdos ska det ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen togs.
För att ta påfyllnadsdos ska det ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen togs. Foto: Johan Nilsson/TT

Från 1 september rekommenderas alla som är 65 år eller äldre att ta en påfyllnadsdos med vaccin mot covid-19.

Även de som fyllt 18 år och tillhör en riskgrupp rekommenderas ny dos.

Patienter med covid-19 ökar på Skaraborgs sjukhus

För övriga invånare finns däremot ingen sådan rekommendation. Det skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

– Risken att bli allvarligt sjuk om man är under 65 år är generellt sett låg om man har vaccinerats med tre doser. Men risken stiger med åldern och ser olika ut inom gruppen. Därför erbjuder vi alla som är 18-64 år att ta en påfyllnadsdos om de vill göra det, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Kristine Rygge. Arkivbild.
Kristine Rygge. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tidsintervallet

För att ta en påfyllnadsdos ska det ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen togs.

Från första september återupptas också de särskilda insatserna i områden med låg vaccinationsgrad.

– Det är viktigt att nå alla som ännu inte tagit sin grundvaccination och göra det möjligt för dem att vaccinera sig på ett enkelt sätt, säger Kristine Rygge.

– Det är viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det. Covid-19 brukar spridas mer under höst- och vintermånaderna och vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, fortsätter hon.

Blir kontaktade

De som är 80 år och äldre kommer att kontaktas av sin vårdcentral för vaccination. Övriga uppmanas boka tid hos en valfri vaccinationsmottagning.

Rekommendationer från 1 september

Från och med den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten följande:

• Vuxna från 65 år samt personer i riskgrupp från 18 år rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong. Rekommendationen gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom: gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom med flera grupper. De finns listade på sidan Information till riskgrupper om covid-19.

• Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser, med andra ord samma som nuvarande rekommendation. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande säsong kan göra det, men det är en möjlighet, ingen rekommendation.

• Barn 12–17 år rekommenderas vaccination med två doser, det vill säga att nuvarande rekommendation kvarstår. Utöver det rekommenderas barn i särskilda grupper vaccination från 5 års ålder, också enligt nuvarande rekommendation.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggeVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.