Hoppa till huvudinnehållet

90-årig kvinna gick mellan bråk på äldreboende – slogs till marken

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se

Plötsligt hoppade en full kvinna in på äldreboendets altan – slog till en gammal kvinna och en anhörig till henne. Personalen larmade polisen, som omhändertog kvinnan för fylleri och upprättade anmälan om misshandel. Kvinnorna fördes i ambulans till sjukhus.

Kvinnan i 90-årsåldern satt tillsammans med en anhörig på en uteplats tillhörande ett äldreboende i Hjo tidigt på fredagskvällen den 12 augusti.

En alkoholpåverkad kvinna stannade till vid staketet till uteplatsen och började skrika glåpord mot dem enligt polisanmälan. Den anhörige till den äldre kvinnan gick fram till och bad henne lämna platsen. Den påverkade kvinnan, som är i 50-årsåldern, hoppade då över staketet och slog till den anhörige, enligt anmälan.

Kvinnan i 90-årsåldern, som bor på boendet, gick mellan och fick motta slag av kvinnan så hon ramlade i marken.

Påverkad kvinna omhändertogs

En anställd på boendet blev vittne till händelsen och larmade polisen. En polispatrull fann senare den misstänkte i närheten av uteplatsen.

De två misshandlade personerna fördes i ambulans till sjukhus för kontroll. Den gamla kvinnan och den anhörige ska efter omständigheterna må förhållandevis bra, enligt vård- och omsorgschef Annika Törner vid Hjo kommun.

Flera anmälningar

Flera polisanmälningar ska ha riktats mot den misstänkte efter händelsen, de två utsatta personerna har polisanmält henne för misshandel och Hjo kommun har polisanmält olaga intrång.

– Vi utreder även händelsen själva och ser över rutinerna tillsammans med kommunens säkerhetsstrateg och enhetschefer. Vi ser över handlingsplanerna för hot och våld som finns i verksamheterna sedan tidigare och gör en intern översyn, säger Annika Törner.

"Väldigt otäckt”

Hon beskriver att äldreboendet skakades av händelsen, men att verksamheten agerade väl i situationen.

– En väldigt otäck händelse. Det är oprovocerat våld som vi inte varit utsatta för tidigare på något äldreboende i vår kommun. Personalen agerade mycket väl i en situation de inte är vana vid, säger Annika Törner.

Den aktuella uteplatsen tillhör äldreboendet och är inget allmänt område. I dagsläget är platsen inhägnad med ett staket och kommer så fortsätta vara, enligt Hjo kommun.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHjoHjo kommunHjo kommun (org)MisshandelPolisen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.