Hoppa till huvudinnehållet

Nu startar Hjovalet – ny lokal för förtidsröstningen

Publicerad:
Valnämndens ordförande Knut Indebetou välkomnar till förtidsröstning som sker på Kulturkvarteret Pedagogien.
Valnämndens ordförande Knut Indebetou välkomnar till förtidsröstning som sker på Kulturkvarteret Pedagogien. Foto: Lars-Ola Carlén

Valstugorna är på plats. Politikerna är laddade. Valrörelsen är i full gång och onsdag den 24 augusti startar förtidsröstningen om vilka som ska styra över Hjobornas väl och ve de närmaste fyra åren. I Hjo förtidsröstar man i en ny lokal, nämligen på Kulturkvarteret som har öppet dagligen fram till valdagen.

I dagarna dimper röstkortet ned i brevlådan och nu finns möjligheten att lägga sin röst i valet till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. I Hjo handlar det om att utse de 33 Hjobor som ska styra i kommunfullmäktige de närmaste fyra åren.

Förtidsröstningen har ökat de senaste valen och trenden väntas hålla i sig. Från och med onsdagen kan man börja förtidsrösta och i Hjo är det ny lokal som gäller.

Kulturkvarteret Pedagogien är ny lokal för förtidsröstning.
Kulturkvarteret Pedagogien är ny lokal för förtidsröstning. Foto: Lars-Ola Carlén

Efter att i tidigare val ha förtidsröstat i Stadshuset är det på Kulturkvarteret Pedagogien man röstar. Där är det öppet dagligen fram till valdagen den 11 september.

Utrustad med id-handling och röstkort kan man där lägga sin röst i de tre olika valen.

Nya namn på distrikt

Den som väljer att rösta på valdagen får ta en extra titt på röstkortet. Där står det nämligen förtryckt i vilken vallokal man ska rösta. Hjo är ett enda valkrets, som sedan är uppdelad i sex olika valdistrikt. Beroende på till vilket valdistrikt man hör så är det olika vallokaler som gäller på själva valdagen – söndagen den 11 september.

Valbodarna är på plats i Samskoleparken och fram till valet kan man träffa kandidaterna och prata politik, samt förse sig med alltifrån valprogram till ballonger.
Valbodarna är på plats i Samskoleparken och fram till valet kan man träffa kandidaterna och prata politik, samt förse sig med alltifrån valprogram till ballonger. Foto: Lars-Ola Carlén

Distrikten är geografiskt indelade och har inför kommande val fått nya namn, som tydligare anger var de röstande bor.

Fyra vallokaler är belägna inne i Hjo stad, nämligen Guldkroksskolans Lilla matsal och Café Frallan, Kulturkvarteret Pedagogien och Fritidsgården Stationen. Därtill kommer Gate samlingssal för boende i Norra och Södra Fågelås, samt Gate och Korsberga skola för boende i Korsberga, Blikstorp, Fridene.

Den som av någon anledning är på resande fot går det bra att rösta i någon annan lokal för förtidsröstning i Sverige. Det finns också möjlighet att rösta med bud för den som inte själv kan ta sig till vallokalen och den som är bosatt utomlands har kunnat rösta sedan slutet av juli.

Drygt 7 000 får rösta

Den som fyller 18 år senast på valdagen har rätt att rösta. Till riksdagen har endast svenska medborgare rösträtt, i Hjo drygt 7 100 medborgare, men i valet till kommun och region alla som är folkbokförda i kommunen och regionen rätt att rösta, vilket betyder ytterligare ett par hundra Hjobor.

När vallokalen stänger klockan 20.00 på valdagen sätter rösträkningen igång i respektive vallokal. Först räknas rösterna i riksdagsvalet och därefter kommunvalet och sist regionvalet. Rösterna rapporteras in till valnämnden och ett preliminärt valresultat väntas under valnatten.

Partierna för fram sina budskap på bland annat traditionella valplakat utmed infarterna till stan.
Partierna för fram sina budskap på bland annat traditionella valplakat utmed infarterna till stan. Foto: Lars-Ola Carlén

På onsdag efter valet samlas valnämnden på nytt för att räkna sent inkomna röster bland annat från Hjobor som röstat i annan del av landet och gör en sista koll av rösterna innan de skickas till Länsstyrelsen för kontroll och räkning av de så kallade personkryssen.

Först därefter fastställs det slutliga valresultatet och de nyvalda ledamöterna samlas till ett första kommunfullmäktige i Hjo den 20 oktober under ledning av den ledamot som suttit flest år i kommunfullmäktige. För närvarande är det Knut Indebetou (M) tillika valnämndens ordförande.

Röstberättigade

Kommun och region:7378

Riksdagen:7 173

Vallokaler

Förtidsröstning: Kulturkvarteret Pedagogien

På valdagen:

Hjo södra, Grevbäck: Guldkroksskolan/Lilla matsalen

Hjo västra, Mofalla. Långeruder m fl: Guldkroksskolan/Café Frallan

Hjo mellersta, Hammarnsjorden: Kulturkvarteret Pedagogien

Hjo norra, Smedstorp, Sanna: Fritidsgården Stationen

Norra och Södra Fågelås, Gate: Gate samlingssal

Korsberga, Blikstorp: Korsberga skola

Artikeltaggar

GateHjoKorsbergaPolitikSamskoleparkenVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.