Hoppa till huvudinnehållet

M vill fortsätta styra Hjo

Publicerad:
Catrin Hulmarker, Ann-Christine Fredriksson och Knut Indebetou är Moderaternas toppnamn i valet och vill fortsätta ta ansvar och styra Hjo. Ewa Forsberg Thorstenson står även på partiets regionlista och hoppas bli Hjobornas röst i Västra Götalandsregionen.Lrs-Ola
Catrin Hulmarker, Ann-Christine Fredriksson och Knut Indebetou är Moderaternas toppnamn i valet och vill fortsätta ta ansvar och styra Hjo. Ewa Forsberg Thorstenson står även på partiets regionlista och hoppas bli Hjobornas röst i Västra Götalandsregionen.Lrs-Ola Foto: Lars-Ola Carlén

Moderaterna vill fortsätta ta ansvar för kommunen och styra i ytterligare fyra år. Partiet tycker att det ska vara enkelt att vara Hjobo, att hela kommunen ska leva och att invånarna ska känna sig stolta över sin kommun och det som finns i Hjo.

Allt sedan Moderaterna återtog klubban i kommunstyrelsen, från Folkpartiet 2006, har partiet fått ökat förtroende bland Hjoborna. Partiet dominerar bland de borgerliga partierna i Allians för Hjo och är större än de övriga tre tillsammans. Förra valet, 2018, ökade Moderaterna till elva mandat och är därmed största partiet i kommunfullmäktige. Nu nöjer sig inte Moderaterna med det, utan hoppas ta ytterligare en plats bland de 33 förtroendevalda.

– Vi tar ett mandat i taget och siktar på tolv, resonerar toppnamnen Catrin Hulmarker, Ann-Christine Fredriksson, Knut Indebetou och Ewa Forsberg Thorstenson.

Ingen ny hall

En stilla framfart, utan tvära kast från det ena året till det andra, har också blivit ett signum för Moderatstyret i kommunen. En balanserad framfart där de ekonomiska svängningarna inte ska få äventyra verksamheten kortsiktigt. Samtidigt brukar kommunalrådet Catrin Hulmarker från gång till annan säga sig vara beredd att plocka ut saker ur "ryggsäcken".

– Skattepengarna ska användas effektivt, slår toppnamnen fast.

Att Hjo måste dra ned på investeringstakten är en sak partiet påpekar efter många år av stora satsningar, nu senast på den nya Estrid Ericsonskolan, som är kommunens hittills största investering i pengar räknat.

– Till skillnad från andra vill vi inte bygga en ny fullstor hall på Guldkroksområdet, utan göra om det vi har. Guldkroksområdet ska utvecklas och lyftas i sin helhet med hallar, utomhusmiljö och bli en mötesplats med bland annat ungdomsgård och faciliteter för föreningslivet, säger Catrin Hulmarker.

Förnybar energi

I sitt valmanifest lyfter Moderaterna fram behovet av fler byggbara tomter i hela kommunen för villor, hyres- och bostadsrätter. Torget och hamnen ska knytas samman och hamnen och Strömparterren ska utvecklas till en ännu bättre mötesplats.

Goda kommunikationer ska erbjudas i hela kommunen, ytterligare laddstationer ska skapas liksom en ny infart till norra industriområdet från 195:an.

Vättern ska värnas som dricksvattentäkt och reningen av läkemedelrester och Pfaser i avloppsvattnet ska utökas.

– Samtidigt måste militären kunna finnas i området, men för den skull inte förstöra miljön, slår Hulmarker fast.

Partiet vill införa sophantering i olika fraktioner, som kartong, glas, plast och metall i alla hushåll och underlätta för förnyelsebara energikällor i kommunen.

– Nationellt arbetar vi för kärnkraft, men lokalt här i Hjo är det sol- och vindkraft, men även att värna och behålla den vattenkraft som redan finns.

Skola och arbetsliv

Inom kärnområdena skola, vård och omsorg är trygghet ett ledord för Moderaterna. Skolan ska präglas av trygghet, arbetsro och lustfyllt lärande. De äldre ska alltid känna sig trygga med den service kommunen erbjuder.

– Vi ska rusta eleverna för gymnasieskola och arbetsliv. Som elev ska du få rätt stöd i rätt tid. Vi ska ha fokus på tidiga insatser och har nolltolerans mot kränkningar och mobbning, slår Ann-Christine Fredriksson, ordförande i barn- och utbildningsutskottet, fast.

Dagens höjdpunkt

Inom vård och omsorg ska mer fokus läggas på aktivitet och fritid på boendena.

– Måltiden ska vara en höjdpunkt på dagen. Vi ska ha mer buffétänk och göra lite extra guldkant på exempelvis Nobeldagen, säger Ewa Forsberg Thorstenson, ordförande i omvårdnadsutskottet.

Näringslivet är viktigt för Moderaterna och poängterar att det goda mötet ska genomsyra kontakten med kommunen. Nyanländas erfarenheter och kompetens ska tas till vara, handeln främjas och Hjo utvecklas som besöksmål året om.

– Jordbruket är en stor näring i kommunen och med rådande läge i världen är det viktigt att vi månar om produktionen av mat i Sverige, menar Knut Indebetou.

Mer närproducerad mat på tallriken i kommunens verksamheter är också en av punkterna partiet går till val på.

Bad vid Stadsparken

Att Hjo är en utpräglad pendlingsort är ingen nyhet och som boendekommun är området kultur, fritid och folkhälsa viktigt, menar Moderaterna.

– Kulturkvarteret ska utveckla utställningsverksamheten och vara öppet varje dag. Kulturskolan ska vara avgiftsfri och Hjo ska befästa sin position som kulturstad, säger Catrin Hulmarker.

Guldkroksbadet ska rustas upp i takt med behoven och tillgängligheten till bad från Stadsparken ska bli bättre.

– Det är ofta överfullt på söder och vi ska även kunna nyttja den norra delen mer. Även en nedgång för bad i Vättern borde kunna ordnas på norra piren likt den på södra piren i hamnen.

Cykelvägnätet ska knytas samman och pengar finns redan avsatt till att rusta banvallen till gång- och cykelväg.

Många nya namn

Den moderata valsedeln i Hjovalet samlar 26 kandidater, varav många är nya.

– Tolv av 26 namn är nya. Det är roligt att fler vill engagera sig och vi tycker att det är en bra blandning av yngre och äldre, kvinnor och män med olika erfarenheter.

I valet till regionen är Ewa Forsberg Thorstenson partiets namn från Hjo. Hon återfinns på plats elva på regionlistan och hyser gott hopp om att bli Hjobornas röst i Västra Götalandsregionen efter valet.

En av de frågorna hon då får möjlighet att driva är partiets krav på att ambulansens inställelsetider i Hjo ska förbättras.

Valsedel

Moderaterna:

1. Catrin Hulmarker 59 år, kommunalråd

2. Ann-Christine Fredriksson 51 år, ekonomiadministratör

3. Knut Indebetou 68 år, lantbrukare

4. Ola Söderpalm 75 år, företagare

5. Ewa F Torstensson 63 år, lönekamrer

6. Richard Bengtsson 83 år, civilekonom

7. Malin Carlbom 45 år, utbildningsledare

8. Elisabeth Indebetou 43 år, banktjänstekvinna

9. Anders Hedman 56 år, platschef

10. Björn Fredeby 58 år, ingenjör

11. Kenneth Alfelt 60 år, IT-entreprenör

12. Stefan Swenson 70 år, brandingenjör

13. Carina Fontenay 52 år, socionom

14. Maria Fredriksson 27 år, studerande

15. Anders Larsson 58 år, försäljningsansvarig

16. Anders Beckman 80 år, egenföretagare

17. Björn Jähnke 75 år, byggnadsingenjör

18. Linda Engeroth 41 år, sjuksköterska psykiatri

19. Elisabeth Samuelsson 62 år, frisör

20. Per Olsson 55 år, art director

21. Kerstin Strandbergh Hermansson 64 år, ekonomi

22. Siba Nasser 52 år, utredare

23. Mikael Karlsson 41 år, tjänsteansvarig

24. Jan Hultkrantz 68 år, IT-konsult

25. Anita Bergman 78 år, pensionär

26. Lena Larsson 74 år, distriktssköterska

Moderaterna

Så gick det i Hjovalet 2018

Röster: 2029 (+222)

Procent: 32,62 (+2,73)

Mandat: 11 (+1)

Flest röster: Guldkroksskolan/Lilla matsalen

val.se

Artikeltaggar

Ann-Christine FredrikssonCatrin HulmarkerGuldkroksområdetHjoModeraternaPolitikVal 2022Vättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.