Hoppa till huvudinnehållet

Färre turister i sommarstaden

Publicerad:
Hamnen är ett turistmål i Hjo.
Hamnen är ett turistmål i Hjo. Foto: Miranda Smedberg

En något segstartad sommarsäsong är snart till ända i turiststaden Hjo. Trots en känsla av lite lugnare tempo rapporterar många om bra försäljningssiffror och hög kundnöjdhet. Den sena starten kompletterades enligt många av en bra turistvår.

Än är det sommar kvar i luften, och för många av verksamheterna i Hjo är turistsäsongen ännu inte helt över. Ett hum om hur årets sommarturism sett ut kan vi dock få, även om alla siffror inte är sammanställda ännu. Lotta Persson, besöksnäringsutvecklare på Hjo kommun, sammanfattar vad flera av verksamheterna rapporterat hittills.

– Om man ska göra en kort summering har det varit en känsla av lite mindre folk i stan. Det har varit en lite senare start, man är van vid att det drar igång efter midsommar men i år har det varit något senare för vissa branscher och företag, säger Lotta Persson och fortsätter:

– Men försäljningsmässigt kan man konstatera på väldigt många platser att det har varit bättre än förra året som var ett toppår trots pandemin. Många signalerar också att våren varit väldigt bra.

Lotta Persson, besöksnäringsutvecklare på Hjo kommun går igen turistsommaren.
Lotta Persson, besöksnäringsutvecklare på Hjo kommun går igen turistsommaren. Foto: Miranda Smedberg

Att försäljningssiffrorna stigit trots att besökarna har verkat vara färre, kan tyda på att folk spenderar mer pengar. Detta trots att det rapporteras om annalkande lågkonjunktur. Kanske har många velat unna sig lite extra efter pandemin. Men siffrorna har också andra förklaringar.

– En del har också höjt sina priser, exempelvis Hotell Bellevue som höjt sina boendepriser.

– Man kan också tänka sig att man haft attityden att “i sommar ska vi unna oss efter pandemin och allt som hänt, innan något stort händer”, resonerar Lotta Persson.

Sommar utan restriktioner

Till skillnad från i fjol kunde fler hålla öppet sina verksamheter utan restriktioner och välkomna fler besökare åt gången. Flera restauranger rapporterar om bokningar med större sällskap än i fjol. Guldkroksbadet hade begränsade öppettider år 2021, och hade från mitten av juni till mitten av augusti 68 000 unika besökare. I år var motsvarande siffra 83 000.

Flera av sommarens evenemang har åter arrangerats igen. Många har rapporterat om höga besöksantal, men också att man helt fått starta om efter två års uppehåll.

 • Årets slöjdmässa hade något färre utställare än tidigare, men många besökare.
  Årets slöjdmässa hade något färre utställare än tidigare, men många besökare. Foto: Miranda Smedberg
 • I Stadsparken arrangerades den 2 juli, festivalen Rock mot cancer för att samla in pengar till Barncancerfonden Västra.
  I Stadsparken arrangerades den 2 juli, festivalen Rock mot cancer för att samla in pengar till Barncancerfonden Västra. Foto: Emma Björnell
 • Årets bilträff British motor meet, lockade rekordmånga besökare och bilar.
  Årets bilträff British motor meet, lockade rekordmånga besökare och bilar. Foto: Miranda Smedberg
 • Hälsoveckan i Hjo, lockar både Hjobor och långväga gäster.
  Hälsoveckan i Hjo, lockar både Hjobor och långväga gäster. Foto: Marita Sjöquist

Förutom bad och evenemang är glassen ett stort dragplåster till sommarstaden Hjo. Ett nytt inslag bland stadsvandringarna har varit trästadsvandring med glassprovning. Glasscaféet Gula paviljongen berättar om en bra säsong även om sommaren varit lite lugnare. Samma säger Moster Elins, som uppger att man ligger lite efter fjolårets rekordresultat vid samma tid.

Sommaren innebär högtryck på Moster Elins glasscafé i Hjo hamn. Hjobor och turister från hela Sverige samt andra länder besöker glasscaféet som har runt 50 smaker i sitt sortiment.
Sommaren innebär högtryck på Moster Elins glasscafé i Hjo hamn. Hjobor och turister från hela Sverige samt andra länder besöker glasscaféet som har runt 50 smaker i sitt sortiment. Foto: Emma Björnell

När det gäller logi rapporterar flera även här om en bra, men kanske något lugnare och senare sommarsäsong. Enligt både Hotell Bellevue och Kärrgårdens glamping har många bokat med kort varsel.

Röda stallets bed and breakfast och Villa Eira vandrarhem i Stadsparken vittnar båda om att det varit fler som bokat längre perioder. Många har också haft högre beläggning under evenemangen.

– Under vissa helger och evenemang är det fullbokat överallt och svårt att hitta boenden, säger Lotta och berättar att trots digitalisering är det många som kommer in på Kulturkvarteret för att boka boende.

Positiva kommentarer

Turisterna som besöker Hjo kommer i stor utsträckning från närområdet, och i stora drag södra Sverige mellan Stockholm och Göteborg. Det förekommer också många gäster utomlands ifrån, vanligen tyskar, holländare, danskar och norrmän. Men inte i riktigt samma utsträckning som innan pandemin.

– Man är inte riktigt uppe i den tidigare nivån.

Viktoria Norman och hennes medhjälpare har kört många guidade turer med Lok-Hjo-motivet i sommar.
Viktoria Norman och hennes medhjälpare har kört många guidade turer med Lok-Hjo-motivet i sommar. Foto: Miranda Smedberg

Både boenden, restauranger och butiker är överens om att det mestadels hörs positiva kommentarer från gästerna. Undantagsfall har handlat om trafik.

Biergartens besökare har varit förvånade över hur bra allting är vad gäller utbudet.

– Det är bra att de är positiva men man kan undra om de hade låga förväntningar om de är förvånade, säger Lotta Persson.

Summa summarum verkar både näringslivet, evenemangsarrangörer och turisterna vara nöjda med årets turistsommar, även om den uppfattats som något lugnare än vanligt. Fjolårets utmaning med att locka turister även resten av året står kvar.

– Vi märker att våren varit bra och nu hoppas vi på hösten. Det är många evenemang på gång, som kulturveckor, öringsafari och skördefest. Ulla Skoog kommer hit och föreläser om sitt stora byggnadsvårdsintresse. Och mycket andra saker, avslutar Lotta Persson.

Ångaren Trafik har haft en liten ökning sedan förra året, och hade totalt någonstans mellan 1500 och 2000 passagerare i sommar.
Ångaren Trafik har haft en liten ökning sedan förra året, och hade totalt någonstans mellan 1500 och 2000 passagerare i sommar. Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

HjoHjoTurism

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.