Hoppa till huvudinnehållet

Medvind för segelintresse

Publicerad:
Britt-Marie Bladh, seglare och sekreterare i Hjo segelsällskap tycker det är kul att föreningen arrangerat seglarskolor igen efter ett pandemiuppehåll.
Britt-Marie Bladh, seglare och sekreterare i Hjo segelsällskap tycker det är kul att föreningen arrangerat seglarskolor igen efter ett pandemiuppehåll. Foto: Miranda Smedberg

Efter två stillsamma år kan Hjo segelsällskap arrangera aktiviteter igen. Med populära seglarskolor för både barn och vuxna, hoppas de locka fler intresserade.

– Det har gått ner med aktiviteter under pandemin, så det gäller att komma i gång igen, säger Britt-Marie Bladh i Hjo SS.

I ett av de röda husen i hamnen som vetter ut mot sjön, luktar det svagt av tjära. Taket är täckt av långa master och längs väggarna hänger jollarna på rad. Här huserar Hjo segelsällskap, Hjo SS. Förutom båtförvaring har man klubblokaler, kontor, omklädningsrum och övernattningsrum för långväga tävlingsseglare.

Jollarna hänger på rad i Hjo segelsällskaps hamnstuga.
Jollarna hänger på rad i Hjo segelsällskaps hamnstuga. Foto: Miranda Smedberg

Något som också tillhör seglarsällskapet är lyftkranen vid den södra piren. Underhållet av den, husen och den tillhörande bryggan sköts helt av ideella krafter, precis som aktiviteterna föreningen arrangerar. Nu hoppas sällskapet, med sina cirka 150 medlemmar, att locka fler till sporten.

– Vi har fått en del yngre som är aktiva inom föreningen, och det vill vi gärna ha för vi är många som är pensionärer, säger Britt-Marie Bladh, seglare och sekreterare i Hjo SS.

Populär seglarskola

Segelsällskapet arrangerar årligen olika tävlingar, spontanseglingar och eskader. I eskaderna organiserar man sig och seglar tillsammans till ett gemensamt mål. Ibland arrangeras de i kombination med tävlingar, exempelvis Septemberpricken.

– Då seglar vi till Hästholmen. Där går vi ut och äter eller grillar på kvällen, för att sedan sova över, säger Britt-Marie Bladh.

Under pandemin har det dock varit färre tävlingar, men något som börjat arrangeras igen är seglarskola för vuxna. Intresset var stort och antalet platser fylldes på direkt, säger Bladh.

– De senaste åren har vi fått in fler anmälningar än vi kunnat ta emot.

Har segling ökat i popularitet?

– Det verkar så eftersom det blev fullt så fort. Jag kan tänka mig att det ligger i linje med att man ska åka båt miljövänligt. Att segla är ju miljövänligt, du driver fram med vindens hjälp.

Barn fick testa

Både i sommar och i fjol var sällskapet delaktiga i sommaridrottsskolan, som blivit ett sätt att låta barn få testa på sporten, och kanske få upp ögonen för den.

– Det är roligt med sommaridrottsskolan där barn får prova, säger Britt-Marie Bladh och avslutar:

– Om det slår väl ut och några är riktigt tända på det kanske man kan köra några gånger till. Vi får se hur det utvecklas.

Både i fjolårets och årets sommaridrottsskola var segling en favorit bland aktiviteterna.
Både i fjolårets och årets sommaridrottsskola var segling en favorit bland aktiviteterna. Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

Hjo hamnHjo SegelsällskapSeglingSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.