Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Diskriminering av äldre på p-platser i Hjo hamn

Publicerad:
P-avgifterna i hamnområdet i Hjo skapar irritation och problem, framför allt för äldre människor.
P-avgifterna i hamnområdet i Hjo skapar irritation och problem, framför allt för äldre människor. Foto: Lars-Ola

På väg hem från Jönköping mot Stockholm bestämmer vi oss för en avstickare till vackra Hjo för en kortare rast. Vi finner till slut en ledig P-plats vid Hjo hamn. Upptäcker där att det inte går att betala med betalkort utan att ladda ned en app. Ser dock till min glädje att det finns ett alternativ att betala vis sms. Toppen, tycker jag, då kommer räkningen på mobiltelefonräkningen. Men icke!

När vid checkar ut får vi besked att det kostar 17,50 kr, helt OK, men att fakturan kommer senare via något som benämns After Pay. Efter några dagar börjar jag ana oråd och laddar ändå ned Easy Parks app och lugnas då av beskedet att faktura skickas via sms.

När vi väl kommer hem ligger lik förbannat en pappersfaktura på 42,50 kr i brevlådan. Det är förvisso en skitsumma i sammanhanget, men jag retar mig på hanteringen och känner mig lurad och vilseledd. Ska det vara så djäkla svårt att komplettera automaterna med betalkortmöjligheter för oss som är trötta på att alltid ladda ned appar hit och dit? Och ska det vara så djäkla svårt att få betala sin skuld på en gång?

Jag kontaktar Easy Park som beklagar processen, men också meddelar att det " kan tillkomma en fakturaavgift om man startar sin första parkering via sms.”.

På frågan varför det inte finns betalkortmöjligheter slår Easy Park ifrån sig då de ”inte äger några parkeringsytor och jobbar på uppdrag av parkeringsoperatör”. Vem som är parkeringsoperatör kan de i det här fallet inte svara på.

Är det så att det är Hjo kommun som är operatör och bestämt att det inte ska finnas några betalkortalternativ i Hjo hamn?

Jag vill gå så långt att det handlar om diskriminering av framför allt äldre människor som inte vill/kan ladda ned appar och inte har smartphones. Denna grupp är stor och jag vet att många tvingas åka omkring i ytterområden och leta efter automater med betalkort. Och då handlar det här om människor som kanske av hälsoskäl verkligen är i behov av att kunna parkera så nära resmålet som möjligt.

På frågan till Easy Park om det är förenat med kostnader att ha kortautomat som alternativ vill de heller inte svara utan hänvisar till "val som parkeringsoperatören gör”.

Bo Wennerberg, Stockholm

Artikeltaggar

EkonomiHjo hamnResor

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.