Hoppa till huvudinnehållet

Berättar om bortglömd pionjär

Publicerad:
Sara Sjöström debuterar som författare med biografi om Indiskas grundare.
Sara Sjöström debuterar som författare med biografi om Indiskas grundare. Foto: Miranda Smedberg

I veckan gjorde journalisten, skrivhandledaren och Hjobon Sara Sjöström författardebut. I sin nya biografi berättar hon om Mathilda Hamilton, en framgångsrik kvinna som enligt Sjöström inte fått den plats hon förtjänar i historieböckerna.

Sara Sjöström är ursprungligen Skövdebo men bor sedan några år i Hjo, och jobbar som skrivhandledare på Högskolan i Skövde. Däremellan har hon också bott i Stockholm där hon studerat och arbetat med att skriva, främst som journalist. Nu är hon aktuell med sin debutbok, en biografi om den svenska entreprenören och pionjären Mathilda Hamilton.

– Som person tänker jag att hon var en extremt modig och driven kvinna som levde ett dramatiskt liv. Det var under livet som missionär i Indien hon kom på idén att sälja indiska föremål i Sverige. 1901 startade hon en butik som hon döper till Indiska utställningen. Det blev en succé från början, och Stockholms främsta orientaliska butik, berättar Sara.

Butiken ligger till grund för kläd- och inredningskedjan Indiska som finns kvar än idag, och genom den blir Mathilda Hamilton miljonär och lever ett extravagant liv. Men livshistorian innefattar också många lidanden, och framgångssagan slutar med att hon förlorar allt.

Nämns inte i historieböckerna

Mathilda Hamilton skördade stor framgång i en tid när kvinnor inte ens hade rösträtt. Men liksom många andra framstående kvinnor i historien, omnämns hon ändå inte i historieböckerna.

– Männen har alltid lyfts fram mer. Men det beror inte bara på det. I Mathildas fall är det också otur. När hon dog fanns inga efterlevande som kunde berätta hennes historia. Hon bodde också många år utomlands och kanske inte riktigt hade det sociala nätverket i Sverige. När Mathildas gode man skulle ta hand om hennes arkiv försvann det dessutom helt, berättar Sara.

Det är inte första gången Sara Sjöström skriver om bortglömda kvinnor i historien. Det är något hon brinner för, och har gjort sedan hon under sin journalistpraktik fick i uppdrag att skriva om kvinnliga äventyrare.

– Jag tyckte det var jätteroligt! Efter att jag förstod hur mycket fler kvinnor behöver komma in i historieböckerna, kände jag att jag gjorde en liten insats med varje kvinna.

Började med ett fotoalbum

Genom åren har Sara Sjöström skrivit många texter om olika historiska kvinnor. I jakt på en ny spännande historia vände hon sig till en kontakt på Etnografiska museet. Där fick hon nys om ett donerat fotoalbum med bilder på Indiskas grundare. Sara, som aldrig tidigare planerat att skriva en bok, kände att det var just vad hon behövde göra.

– Jag förstod snabbt att det här är alldeles för spännande för att släppa taget om, och här finns mer än en artikel, säger Sara och fortsätter:

– Hela Mathildas liv ledde mig till tanken att det skulle vara möjligt att skriva en bok. En del kvinnor jag tidigare skrivit om har det funnits lite böcker om, men om henne fanns ingen.

Den 24 augusti släpptes boken på förlaget. Den rymmer allt det som Sara hittat på sin skattjakt i arkiv och i samtal med olika människor. Men också några fiktiva delar. Det är med spänd förväntan Sara Sjöström ser fram emot att dela boken med allmänheten.

– Jag hoppas att jag når ut, och att fler tar del av det här spännande livsödet. Om jag kan bidra med min del till att göra historien lite mer jämställd så är jag jätteglad, avslutar hon.

Artikeltaggar

FörfattareHistoriaLitteraturNöje/Kultur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.