Hoppa till huvudinnehållet

Hur agerar förskolan när barn berättar att mamma blir slagen?

Publicerad:
Oppositionsrådet Pierre Rydén (S).
Oppositionsrådet Pierre Rydén (S). Foto: Lars-Ola Carlén

Vart tionde barn i Sverige har någon gång upplevt våld i hemmet. "Hur agerar förskolan när ett barn berättar att mamma blir slagen?" Den frågan vill oppositionsrådet Pierre Rydén (S) ha svar på av barn- och utbildningsutskottets ordförande Ann-Christine Fredriksson (M).

Pierre Rydén tar upp frågan kring barn som upplever våld i en interpellation, som kommer att ställas till bu-ordföranden i kommunfullmäktige.

Ungefär tio procent av alla barn i Sverige har upplevt våld i hemmet någon gång. Fem procent har gjort det ofta. Många barn som upplever våld blir också själva utsatta. Intervjustudier visar att tystnad ofta präglar barns reaktioner på våldet, vilket kan leda till att traumat osynliggörs, skriver Rydén i den skriftliga interpellationen.

Han vill ha svar på vilka riktlinjer Hjo kommun har när det gäller förskolan att anmäla vid misstanke eller när barnet berättar att mamman blir slagen, samt hur personal och vikarier i förskolan informeras om vad som gäller.

Artikeltaggar

Ann-Christine FredrikssonHjo kommunMänskligtSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.