Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Inför äldreboendegaranti för alla över 85 år

Publicerad:
Kristdemokraterna vill införa en äldreboendegaranti för alla över 85 år.
Kristdemokraterna vill införa en äldreboendegaranti för alla över 85 år. Foto: Anneli Malm

Om cirka en vecka är det åter dags att gå till valurnan och avlägga sin röst i de tre valen till riksdag, region och kommun. Valdebatten är i full gång och vi kan i tidningar, på valaffischer och på internet ta del av de olika partiernas budskap. Kristdemokraterna vill verka för ett samhälle där varje person ges förutsättningar att forma sitt eget liv och förverkliga sin fulla potential. Det är inget man gör i ensamhet, vi är alla beroende av gemenskap för att utvecklas som personer. Frihet och möjlighet att forma våra egna liv är alltid värd att försvara. Men i en tid som ofta präglas av kortsiktighet och egoism är det värt att påminna om att friheten förutsätter ansvar – för våra egna liv, men också för andras.

Det är viktigt att denna frihet också finns i den kommunala verksamheten. Till skillnad från flera andra partier anser vi att politiker inte ska styra enskilda familjers vardagsliv. Föräldrar ska själva bestämma hur de väljer att dela upp föräldraförsäkringen eller vilken typ av barnomsorg de vill ha för sina barn. Barn och ungdomar behöver närvarande och engagerade föräldrar, som har både tid och ekonomiska möjligheter att ge dem hjälp, trygghet och kärlek. Kristdemokratisk familjepolitik tar hänsyn till den mångfald av önskemål, åsikter och livssituationer som dagens familjer har. Vi pressar inte in alla familjer i samma form. Vår politik möjliggör för varje familj att fritt välja vad som är bäst för dem. Men vill också värna kvaliteten inom barnomsorgen och arbetar därför för små barngrupper inom förskolan och som stöd och hjälp till barnfamiljer vill vi också inrätta ett familjestödsprogram.

Rätten att bestämma över sin vardag upphör inte vid en viss ålder. En äldre person har precis, som yngre, individuella behov som inte kan tillgodoses i en mall, i ett standardbeslut. Vård och omsorg måste därför utformas utifrån den enskilda människas behov. Mycket har gjorts i Hjo men mer behöver göras för att utveckla äldreomsorgen. Vi vill bland annat införa en äldreboendegaranti för alla över 85 år. Vår övertygelse är att detta inte kommer att innebära någon större ökad tillströmning, däremot en trygghet att man är garanterad en plats den dag då man själv upplever att man behöver den.

Kristdemokraterna i Hjo vill arbeta för att en bra kommun blir ännu bättre, men framför allt vill vi bidra till att skapa ett samhälle där det finns tid till det som betyder mest – våra relationer, våra familjer.

Michael Kihlström

Eva-Lott Gram

Samuel Björgvinsson

Marita Holst Fogelström

Kristdemokratiska kandidater i valet till kommunfullmäktige

Artikeltaggar

HjoKristdemokraternaPolitikVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.