Vad vill politikerna göra för att minska köerna till BUP?

Publicerad:
Foto: SLA

Vad har regionpolitikerna i Skaraborg för idéer om hur köerna inom psykiatrin ska minska? Genom satsningen ”Jag är din journalist”, har vi fått in flera frågor om situationen inom BUP. Här får en av våra läsare svar från åtta partier.

Johanna:

Vad tänker ni göra åt den katastrofala situationen på BUP och vuxenpsykiatrin, där det är så långa köer och personalbrist så människor inte får någon hjälp.

Liberalerna:

Psykiatrin som helhet är oerhört viktig och prioriterad. Den psykosociala ohälsan behöver omhändertas dels i skolan och på vårdcentraler via ett utvidgat uppdrag som numera finns i till exempel Lidköping. När det gäller specialistsjukvården på BUP har det blivit en markant skillnad i väntetider genom att personalen på ett fantastiskt och engagerat sätt fått till bra arbetslag och processer.

Socialdemokraterna:

Situationen är alarmerande. För att de som söker inte ska hamna i en lång kö vill vi anställa fler. Konkurrenskraftiga löner, bättre arbetsmiljö är mycket viktiga delar. Vi driver också på för att fler vårdcentraler i Skaraborg ska ta emot barn och unga vuxna med psykisk ohälsa. Det är också viktigt att aktörer som elevhälsa och företagshälsovård hjälper till för att avlasta BUP och den psykiatriska verksamheten.

Sverigedemokraterna:

Vi har varit drivande i att regionen och infört EVI, en väg in, där barn och föräldrar får en samlad hjälp för att snabbt kunna få vård på rätt plats och rätt vårdnivå. Vi har redan halverat köerna till BUP på endast ett halvt år. Regionens övertagande av den medicinska delen av elevhälsan skulle kraftigt förbättra för barn och unga. Lidköping har en vårdcentral med tilläggsuppdraget UPH (Ungas Psykiska Hälsa), vi kommer löpande se över om behov finns för att utöka verksamheten där.

Moderaterna:

Detta är en prioriterad fråga för oss, framförallt tillgängligheten till BUP. Vi har gjort flera olika satsningar bland annat startat En väg in – ett gemensamt center dit alla remisser skickas för att avlasta verksamheterna, vi har startat UPH-mottagningar för att barn och unga ska få hjälp snabbare och där det även finns ett stärkt föräldrastöd. Vi vill också förstärka samverkan med elevhälsan i kommunernas skolor.

Centerpartiet:

Många får hjälp, men remissinflödet är högt och verksamheten jobbar på så fort man kan. Men för att långsiktigt ändra på detta handlar det om att kompetensförsörja med kunnig personal och se till att personal stannar kvar för att jobba för alla patienters bästa. Både vårdcentral och rehabmottagningar som finns i varje kommun jobbar också aktivt med psykisk ohälsa, likaså Unga psykiska hälsa, UPH-mottagningar. Även ungdomsmottagningarna har samtalsstöd.

Vänsterpartiet:

Vi behöver förbättra arbetsvillkoren för alla yrkeskategorier inom psykiatrin. Idag står vården med många vakanser eftersom personalen inte får rimliga arbetsvillkor. Läkare, sjuksköterskor och psykologer inom psykiatrin har halkat efter lönemässigt jämfört med samma yrkeskategorier inom primärvård och kommun. Övriga personalgrupper ser sina tjänster dras in på grund av besparingar. Vi vill tvärtom stärka dessa viktiga perspektiv i det psykiatriska arbetet.

Miljöpartiet:

BUP och vuxenpsyk är två områden som fungerat mycket dåligt i många år med långa köer. Orsakerna är många och svåra att komma åt. Vi har infört En väg in som en del av lösningen. Initialt ser vi att köerna minskar rejält men vi är inte nöjda med det. Vi vill säkerställa att sökande får rätt vård och inte hamnar fel. Personalbristen kan bara rättas till med konkurrenskraftiga arbetsvillkor. Det innebär en bra arbetsmiljö, acceptabla arbetstider för varje anställd och konkurrenskraftiga löner.

KD:

Det pågår ett stort utvecklingsarbete för att öka tillgängligheten till BUP och vuxenpsykiatrin. För den som inte har en vårdkontakt men som söker vård har ”En väg in” inrättats. En ökad samverkan mellan de olika sjukhusförvaltningarna har inletts och ska leda till en förbättring för barn och unga med behov.

Artikeltaggar

Barn- och ungdomspsykiatriDin journalistSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare