Hoppa till huvudinnehållet

Vänsterpartiets nya trio vill stå för solidaritet

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Vänsterpartiet finns åter i Hjo kommun. Främsta målet i valet 2022 är att ta sig in i fullmäktige. På bild ses Sven Forsman med cykel och Fredrik Nordh med kafferyggsäck, deras mobila "valstuga".
Vänsterpartiet finns åter i Hjo kommun. Främsta målet i valet 2022 är att ta sig in i fullmäktige. På bild ses Sven Forsman med cykel och Fredrik Nordh med kafferyggsäck, deras mobila "valstuga". Foto: Christoffer Tuulik

Vänsterpartiet är tillbaka i Hjopolitiken med en ny trio – som vill ta sig in i fullmäktige och stå upp för de svagaste i samhället. Främsta valfrågan är äldreomsorgen, där de vill utbilda, höja lönerna och införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Andra valfrågor är skolan, fler cykelbanor och göra Hamngatan till sommargata.

Sven Forsman och Fredrik Nordh med sambo Sofia Nordh är de tre namnen på Vänsterpartiets valsedel i Hjovalet 2022. En helt ny trio som vill ge sig in i lokalpolitiken med nytänkande och som det tydliga vänsteralternativet.

– Vi är nybörjare inom det politiska, men alla måste börja någonstans. Vi ser årets val som lärotid, målet är att få Vänsterpartiet åter representerat i kommunfullmäktige det här valet, säger Sven Forsman.

Mer långsiktigt

Lokalt har Vänsterpartiet kommit och gått i olika konstellationer under de senaste mandatperioderna. Partiet fick två mandat i valet 2018 men de två stolarna har i princip stått tomma i fyra år då de två ledamöterna flyttade från kommunen. Den nya konstellationen ser dock mer långsiktigt på politiken.

– Jag är gammal Hjobo som bott i Jönköpingstrakten i 20 år, nu har jag köpt hus och flyttat tillbaka med Sofia (Nordh, reds anm). Det är i Hjo vi vill bo och låta våra barn växa upp, säger Fredrik Nordh.

– Jag flyttade hit när jag blev pensionär för några år sedan, jag trivs väldigt bra i Hjo. Det är här jag vill bo kvar. Jag har tidigare arbetat som bibliotekarie, bland annat i Vara, säger Sven Forsman, som är partiets förstanamn.

Andra partier har stora som små plakat, reklamutskick i fysisk och digital form och valstugor som i och för sig varit mer stängda än öppna.

Men Vänstern syns inte till i stan, varför inte?

– Vi har haft mycket att ordna med då vi börjar från början, vi bildade lokalföreningen så sent som i mars. Vi har varit ute på stan vid några tillfällen och fler ska det bli före valet, vi har en mobil valstuga, beskriver Fredrik Nordh, med glimten i ögat, när han visar en kafferyggsäck som går i partinamnets tecken.

Solidaritet och generositet

Och de har många valfrågor. Vi kan börja med det genomgripande, solidariteten, som Sven Forsman pratar sig varm om.

– Vänstern är de enda som på allvar driver frågor om internationell solidaritet och generositet. Vi tar inte avstånd från invandring. Vi är unika i politiken i dag med den attityden, få partier tar ens ordet solidaritet i sina munnar längre. Det är nästan ett rödlistat ord sedan marknadisering och nyliberalismen slog i genom i slutet av 80-talet, solidaritetstankarna dog på sätt och vis med Olof Palme, säger Sven Forsman.

Så gick det i Hjovalet 2018

Vänsterpartiet

Röster: 360 (-15)

Procent: 5,79 (-0,41)

Mandat: 2 (oför.)

Flest röster: Guldkroksskolan/Lilla matsalen

När andra partier pratar om kostnaderna för invandring, pratar Sven Forsman gärna om intäkterna.

– Invandrare fyller på underifrån i yrken som undersköterska och förskollärare numera, säger han.

Höjda krav och högre lön

Lokalt vill de utveckla äldreomsorgen, nyanställa och införa sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön. De som inte kan språket ska utbildas på betald arbetstid, de som redan kan prata svenska ska kompetensutvecklas inom andra områden på betald arbetstid.

– De som arbetar med äldre måste tycka om det och ha både känsla och kunskap för det. I dag tar allt för många ett tillfälligt arbete inom äldreomsorgen. Personalomsättningen är stor i Hjo och kvaliteten går inte alltid först, så kan vi inte ha det. Utöver sex timmars arbetsdag vill vi införa flexibla scheman som tar hänsyn till individuella behov. I dag arbetar många varannan helg men scheman ska göras så personalen arbetar max var tredje helg. För att vända det hela måste vi dock börja med lönerna, säger Sven Forsman.

Utgå från NPF

Nationellt vill partiet förstatliga skolan och lokalt vill de sätta stopp för framtida friskoleetableringar. Fredrik Nordh vill utveckla skolans syn på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF.

– Steg ett är att utbilda all personal inom grundskolan inom NPF och att skolan utgår från eleverna med NPF-diagnos. Det kan handla om att dela ut skärmskydd, sittkuddar och stressbollar till eleverna. En lugnare skolmiljö är en bättre miljö för alla elever, såväl NPF-elever som högpresterande elever. Förståelsen måste öka, du kan aldrig lägga över svårigheterna på barnen, du måste förstå barnen. Det är vuxenvärlden och miljön som gör fel, det måste omvärderas i Sverige. Om miljön förändras kanske fem elever kan gå i specialklass i stället för tio, exempelvis, säger han.

Sommargata

Ett urval av andra frågor de vill driva: Kulturkvarteret ska vara öppet onsdagar, och inte stängt mitt i veckan som nu. De fasta utställningarna i Kulturkvarteret ska flyttas till Experimenthuset, som hör ihop med den gamla vattenkuranstalten. Bygga fler cykelbanor till ytterområdena, särskilt prioriterat är att förlänga cykelbanan till Korsberga och bygga en ny till Grevbäck. Stänga av Hamngatan för biltrafik under högsäsong, så restauranger och butiker längs gatan kan flytta utomhus. Ta bort parkeringsplatserna på Strömparterren och bygga något annat, exempelvis badbryggor och kanske en scen, sist men inte minst bygga nya lekplatser i tätorten och renovera lekplatsen i Stadsparken.

– Den ser likadan ut som när jag lekte där som barn. För att locka fler barnfamiljer till Hjo skulle man förslagsvis bygga ett miniatyr av Hjo, tuber som rutschkanor, gungor från Klammern och kanske ett glasscafé som serverar sandkakor, funderar Fredrik Nordh.

Vänsterpartiet Hjo valsedel

1. Sven Forsman 70 år, Kultursamordnare

2. Fredrik Nordh 43 år, Boendehandledare

3. Sofia Nordh 37 år, Måltidsbiträde

Artikeltaggar

HjoKommunpolitikPolitikVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.