Hoppa till huvudinnehållet

"Om inte lilla Hjo kan – kan inte de större heller"

Publicerad:
Gunnel Johansson, Maria Setzer, Bo Alsterberg, Reine Fagerberg, Per-Åke Johansson och Fredrika Johansson i nätverket Omställning Hjo gläds åt gensvaret från politikerna på de frågor som ställts till partierna i Hjo. Foto: Lars-Ola Carlén

Ett hållbarhetsråd som regelbundet träffas för att diskutera hållbarhetsfrågor får tummen upp av samtliga politiska partier. Det visar resultatet av de frågor som det nybildade nätverket Omställning Hjo ställt till de lokala beslutsfattarna.

Agenda 2030 är grunden för visionsarbetet i kommunen och en hållbar utveckling för hela världen, EU, Sverige och lokalt i Hjo. Nätverket Omställning Hjo samlar personer som vill agera för att ställa om Hjo med omnejd till ett samhälle som kan hantera konsekvenserna av framtida klimatförändringar.

Inför valet har nätverket ställt tre frågor till de politiska partierna i Hjo om hur de kommer att arbeta för kommunens utveckling till ett hållbart samhälle och vilka områden som de ser som mest prioriterade.

Lagom till slutspurten av valet har nätverket presenterat svaren och kan konstatera att partierna unisont tar frågan på störst allvar och bland annat nappar på idén om ett hållbarhetsråd.

– Det är fantastiskt kul att alla partier är positiva till ett hållbarhetsråd, konstaterar Reine Fagerberg i Omställning Hjo.

Vara en blåslampa

Tanken med hållbarhetsrådet är att samla politiker, tjänstepersoner, samt företrädare för civilsamhället och näringsliv att kontinuerligt träffas och diskutera hållbarhetsfrågor, inte bara ur ett klimat- och miljöperspektiv, utan också ekonomiskt och socialt.

– Syftet är att få politikern att tänka till och göra något, säger Per-Åke Johansson, samtidigt som han lovar att nätverket kommer att följa vad som händer under mandatperioden.

– Vi ska vara en slags blåslampa här i Hjo, så att politikerna inte bara lutar sig mot nationella ställningstagande, utan agerar lokalt också, fyller Bo Alsterberg i.

Inte minst sommarens torka i Europa, som lär vara den värsta på 500 år, och kraftiga översvämningar på andra håll, påminner om att klimatet håller på att förändras. Betydligt snabbare än befarat.

– Det är viktigt att politikerna vågar fatta nödvändiga beslut, som kanske inte alltid är populära och då kan vi vara ett stöd i klimatarbetet, skapa opinion och ge beslutsfattarna råg i ryggen, menar Per-Åke Johansson.

Fredrika Johansson påpekar vikten av att ha ett långsiktigt perspektiv för att slippa att ständigt släcka akuta bränder. Och det gäller att börja i det lilla för att få stor effekt. Allt hänger ihop.

– Om inte lilla Hjo kan, så kan inte de större heller, resonerar Reine Fagerberg.

Artikeltaggar

Bo AlsterbergHjoMiljöPolitikVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.