Hoppa till huvudinnehållet

Kalldusch i valspurten: "Inte någon rolig siffra"

Publicerad:
Kommunalrådet Catrin Hulmarker (M) konstaterar att 11 miljoner kronor är ofinansierade inför nästa års budget.
Kommunalrådet Catrin Hulmarker (M) konstaterar att 11 miljoner kronor är ofinansierade inför nästa års budget. Foto: Lars-Ola Carlén

Det stramar till kring den kommunala ekonomin i Hjo. Inför höstens budgetarbete får politikerna en rejäl nöt att knäcka. Det nya pensionssystemet betyder nämligen betydligt högre kostnader än befarat och just nu är elva miljoner kronor ofinansierade.

– Det är inte någon rolig siffra att se, men vi har ett antal möjliga åtgärder, så vi ska hitta vägar för att klara detta, säger kommunalrådet Catrin Hulmarker (M).

Lagom till valspurten kom kallduschen. Politikerna har redan tidigare haft farhågor inför det nya pensionssystemet.

– Vi i Alliansen avsatte 5,5 miljoner kronor till det nya pensionssystemet, men det räckte inte till. KPA:s prognos säger att Hjo kommer få ökade kostnader med 19 miljoner kronor. Det är 13,5 miljoner mer än vi avsatt i vårbudgeten, konstaterar Catrin Hulmarker.

Puckel i systemet

Under nästa år blir det en puckel i pensionsutbetalningarna, som sedan fortsätter oförändrat en tid.

– Glädjande var dock den senaste skatteprognosen som visar att vi beräknas få ökade statsbidrag med 2,5 miljoner kronor, fortsätter Hulmarker.

Innan budgeten slutligen klubbas av de nyvalda politikerna i kommunfullmäktige i november kommer ytterligare en skatteprognos, i oktober.

Elva miljoner

Hur den slår i en tid då inflation och skenande kostnader för el, bränsle och livsmedel redan tär hårt på den kommunala ekonomin återstår att se.

– Summan av kardemumman är att vi har 11 miljoner kronor ofinansierat när vi går in i budgetarbetet direkt efter valet. Samtidigt indikerar detta att vi måste vara försiktiga med pengarna och hålla i investeringarna innan vi utökar våra åtaganden, säger Hulmarker, med en tydlig passning till Socialdemokraterna som går till val på en fullstor idrottshall på Guldkroksområdet.

Artikeltaggar

Catrin HulmarkerEkonomiHjoPolitikVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.