Hoppa till huvudinnehållet

Maria Fredriksson, 27 år, yngst i valet: ”Var är debatten?”

Publicerad:
Maria Fredriksson, 27 år, yngsta kandidaten i Hjovalet 2022. Bland annat vill hon arbeta för att bygga ut cykelvägsnätet till ytterområdena för ökad säkerhet och bättre hälsa.
Maria Fredriksson, 27 år, yngsta kandidaten i Hjovalet 2022. Bland annat vill hon arbeta för att bygga ut cykelvägsnätet till ytterområdena för ökad säkerhet och bättre hälsa. Foto: Christoffer Tuulik

Maria Fredriksson, 27 år, är yngsta kandidaten i Hjovalet 2022. Den enda kandidaten under 30 år bland 104 kandidater. Hur ska man få in yngre?

– Man får börja själv, säger hon, som gjorde just det förra året.

Intresset för samhällsfrågor har hon haft länge men att ge sig in i politiken var inte självklart för Maria Fredriksson från Södra Fågelås. Beslutet att kandidera i valet är hennes eget, det bestämde hon sig för när hon förstod hur hög medelåldern är inom kommunpolitiken.

– Det behövs fyllas på underifrån i alla partier. Moderaterna har fått in många yngre senaste året men behöver fortfarande sänka medelåldern ytterligare, säger Maria Fredriksson.

Hur ska man få yngre att engagera sig politiskt?

– Man får börja själv, svarar hon.

Ska spegla samhället

Att fullmäktiges ledamöter speglar samhället, i åldrar och kön, anser hon är viktigt.

– Politiker beslutar om sådant som berör alla, inte minst yngre. Äldre står för kunskap och erfarenhet men jag tror på en bra blandning, säger hon.

Lika viktigt är att den som fått folkets förtroende förvaltar det. Och kanske är det just det som avskräcker unga, tror Maria Fredriksson.

– Som ung är du mer benägen att flytta än äldre. Du kanske inte vill binda upp dig i fyra år framåt och det förstår jag. Jag personligen planerar dock att bo kvar i Hjo kommun, här har jag funnit mig till rätta och jag har två små barn som jag vill ska växa upp här som jag har gjort, fortsätter hon.

Studier = arbete

För närvarande studerar hon till bygglovshandläggare, när hon är klar med de studierna vill hon arbeta, om inte i Hjo kommun så gärna i en närliggande kommun.

– Jag fick en arbetspolitisk ingång i politiken. Jag har länge tyckt att man som ung ska arbeta och bidra till samhället. Du ska studera för att kunna arbeta, du ska inte studera bara för att det är roligt. Om man inte vet vad man vill göra tycker jag det är bättre man tar ett arbete i väntan på studier. Det är viktigt att de som kan arbeta gör det, det är bara tillsammans vi kan hjälpas åt och föra samhället framåt.

Cykelvägar

Hon står på plats 14 på Moderaternas valsedel. Om hon väljs in vill hon arbeta för att bygga ut cykelvägsnätet till ytterområdena.

– Jag bor i Södra Fågelås och länsväg 195 är en farlig väg att cykla på. Det finns småvägar men på vissa partier måste man cykla på 195:an. Banvallen ut till Korsberga skulle kunna upprustas och skötas för goda möjligheter att cykla och gå. Det är trafiksäkert och bra för hälsan.

Mer debatt

I övrigt vill hon stå för stabilitet, inte minst i ekonomin där skattepengarna främst ska gå till kärnuppdragen skola, vård och omsorg.

– Att hushålla med pengarna är det viktigaste i politiken. Det tycker jag att Alliansen har gjort i Hjo, det är skönt att man är sams om det mesta.

För att sätta sig in i kommunpolitiken har hon varit åhörare på fullmäktigemöten senaste tiden. Hon har slagits av hur lite diskussioner som förs när besluten väl ska tas.

– Ju fler som säger sitt desto bättre. Jag tänker särskilt på fullmäktigemötet i juni när budgeten togs utan några som helst motförslag, inte ens ett valår. Att ha olika åsikter är om inte annat en demokratisk fråga.

Fotnot:

Ytterligare en kandidat under 30 år finns i valet till fullmäktige i Hjo, 27-åriga Jenny Sondell på Centerpartiets valsedel, kandidaten har dock flyttat till Tibro kommun sedan valsedlarna fastställdes.

Läs också:

Osvald Lundquist, 90, äldste kandidaten i Hjovalet

Artikeltaggar

FullmäktigeHjoKommunalvalKommunpolitikPolitikSamhälleVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.