Hoppa till huvudinnehållet

Osvald Lundquist, 90, äldste kandidaten i Hjovalet

Publicerad:
Osvald Lundquist är Hjos äldste kandidat till kommunfullmäktige. "En person som inte gärna vill vara i fronten men har många eftertänksamma utsagor med mycket substans och många roliga historier från sitt långa liv. Fortfarande nyfiken på vad som händer i världen och även lokalt", som arbetarekommuns ordförande Lars-Göran Svensson (S) beskriver honom.
Osvald Lundquist är Hjos äldste kandidat till kommunfullmäktige. "En person som inte gärna vill vara i fronten men har många eftertänksamma utsagor med mycket substans och många roliga historier från sitt långa liv. Fortfarande nyfiken på vad som händer i världen och även lokalt", som arbetarekommuns ordförande Lars-Göran Svensson (S) beskriver honom. Foto: Lars-Göran Svensson

Osvald Lundquist är Hjos äldste kandidat till kommunfullmäktige.

90-årige Blikstorparn' har varit socialdemokratin trogen sedan år 1948.

– Kommunens ytterområden ligger mig varmt om hjärtat. Det har blivit bättre med åren, om det är tack vare politiken vet jag inte, säger han.

Osvald Lundquist blev ordinarie ledamot i fullmäktige tidigare i år på grund av avhopp. Ett möte återstår av mandatperioden och i valet till den nya perioden står han längst ned på Socialdemokraternas valsedel, plats 29 av 29.

– Nu är det mer eller mindre på skoj. Det är en utfyllnadsplats. Det kommer nog inte bli några fler fullmäktigemöten för mig efter nästa möte. Men man ska aldrig säga aldrig, säger han.

Sista loppet är ju inte kört. Teoretiskt kan du ju kryssas in?

– Haha! Det var en kandidat i ett EU-val som stod på plats 28 men kryssades in i parlamentet. Allt kan hända.

Medlem sedan 1948

Han föddes när Sveriges statsminister hette Carl Gustaf Ekman, som representerade frisinnade Folkpartiet, år 1932. Han gick med i ungdomsförbundet SSU i 15-årsåldern 1948.

– Det blev så med de kamrater man hade. Det fanns bara två ungdomsförbund, det var SSU och bondeförbundet.

Vad diskuterades häromkring 1948?

– Det kommer jag inte ihåg. Det var inte jättepolitiskt. SSU höll i kvällskurser och de var populära minns jag, det blev som en liten politisk utbildning.

Sitter i fullmäktige

Som ung hade han inte särskilt starka åsikter eller stora frågeställningar att ta ställning till, det bara blev så, som han säger. Yrkeslivet tog han ut i världen i perioder, bland annat har han varit till sjöss för att senare arbeta på Vattenfall och Gullspångs kraft.

– Först efter pensionen har jag varit mer aktiv inom politiken. Då har jag tagit ställning i olika frågor, bland annat satt jag med i bygg- och miljönämnden i Hjo och då gjorde man väl en insats ibland.

Fullmäktige har ett möte ytterligare att avverka innan den nuvarande mandatperioden är slut. Han tror inte att det blir några fler direkta kommunpolitiska uppdrag framöver.

Om det skulle bli ditt sista sammanträde.. Skulle du vilja lyfta något speciellt?

– Så långt har jag inte reflekterat än. Någon särskild punkt tror jag inte att det blir.

Ger sig inte

Han har fortfarande åsikter, men tycker överlag att Hjo kommun får godkänt.

– Det finns problem, det gör det. Men en liten kommun har inte samma möjligheter som en större kommun. Jag tycker det har blivit bättre i kommunens ytterområden med åren, om det är tack vare politiken vet jag inte. Vi har många företag och eldsjälar som ställer upp häromkring. Men föreningslivet är långt ifrån var det var på min tid, säger han.

Om det inte blir några fler politiska uppdrag, lovar han dock fortsätta på föreningsnivå.

– Så länge jag klarar av att delta, säger Osvald Lundquist.

Läs också:

Maria Fredriksson, 27 år, yngst i valet: ”Var är debatten?”

Artikeltaggar

FullmäktigeHjoHjo kommun (org)KommunalvalKommunpolitikPolitikSamhälleSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.