Hoppa till huvudinnehållet

Så här ser den vanligaste politiska kandidaten ut i Hjo

Publicerad:
Så här ser den vanligaste politikern ut i Hjo. Kommunfullmäktiges ordförande Michael Kihlström (KD), som fyllde 60 år i april i år, är sett till ålder och kön snittpolitikern.
Så här ser den vanligaste politikern ut i Hjo. Kommunfullmäktiges ordförande Michael Kihlström (KD), som fyllde 60 år i april i år, är sett till ålder och kön snittpolitikern. Foto: Lars-Ola Carlén

En 60-årig man är den vanligaste politikern i Hjo.

Det är den genomsnittlige kandidaten bland de 104 kandidaterna du kan rösta på i Hjovalet 2022. Pensionär, tillhör ett av de vanligaste yrkena.

Endast en kandidat i Hjovalet är under 30 år, men du måste lägga till ytterligare 30 år för att nå upp i medelåldern bland kandidaterna som är 60 år. Politikerkåren över hela landet har blivit äldre, nationellt är snittåldern på de kandidater som ställer upp i val till kommunfullmäktige i höst 56 år gamla.

Pensionärer som grupp är dessutom överrepresenterade bland politiskt förtroendevalda i relation till befolkningssammansättningen enligt aktuella siffror från SCB.

43 kvinnor 61 män

Efter senaste valet 2018 tog åtta nya politiker plats i fullmäktige i Hjo, vid mandatperiodens början var snittåldern bland de folkvalda 57 år och könsfördelningen var 17 kvinnor och 16 män. Sedan dess har dock flera ledamöter hoppat av och ersatts av andra.

Bland de 104 valbara kandidaterna den kommande mandatperioden 2022-2026 är könsfördelningen 43 kvinnor och 61 män. Moderaterna är mest jämställda på valsedeln, med 13 kvinnor och 13 män och Liberalerna är minst jämställda med sex män och två kvinnor på valsedeln.

Liberalerna är också det "äldsta" partiet i Hjo, kandidaternas medelålder är 71 år och "yngsta" partiet är Vänsterpartiet med en medelålder på 50 år.

Läs om den yngsta kandidaten här:

Maria Fredriksson, 27 år, yngst i valet: ”Var är debatten?”

Läs om den äldste kandidaten här:

Artikeltaggar

FullmäktigeKommunalvalKommunpolitikPolitikSamhälleVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.