Hoppa till huvudinnehållet

Fel valsedlar i postutskick – det här händer om du lägger de i valkuvertet

Publicerad:
Socialdemokraternas valsedlar som delats ut med posten har i vissa fall förväxlats. I stället har dessa valsedlar för Tibro delats ut. Foto: Christoffer Tuulik

Socialdemokraternas postutskick med valsedlar har kommit på villovägar och skickats till fel kommun. Bara dagar före valet kommer rapporter om att ett större antal hushåll i Hjo fått valsedlar för kommunvalet i Tibro.

Den senaste tiden har partierna skickat ut sina valsedlar med posten till alla hushåll i Hjo. Socialdemokraterna har drabbats av problem i samband med utskicket. En del har fått partiets valsedlar för Tibro kommun i stället för Hjo kommun. Troligen har valsedlarna förväxlats i posthanteringen, men exakt hur många som fått fel valsedlar är okänt.

Enligt Valmyndigheten räknas en röst på ett parti även om röstsedeln är från ”fel” kommun, men eventuella personkryss räknas inte.

Tillfaller partiet

Thomas Lindberg, kanslichef i Hjo kommun, säger att kommunens rösträknare enbart räknar antalet röster för respektive parti i den preliminära rösträkningen.

– Den preliminära rösträkningen som sker i vallokalen på söndag kväll räknar endast antalet för respektive parti, oavsett om det är en personvalsedel eller partivalsedel. Det är sedan länsstyrelsen som under den slutliga rösträkningen bland annat räknar eventuella kryss på personvalsedlar. De kommer att upptäcka eventuella valsedlar som lämnats i Hjo kommun men som avser en annan kommun.

Har flyttat

Likaså är det länsstyrelsen som fastställer antalet mandat i fullmäktige och utser ledamöter och ersättare för respektive parti efter den slutgiltiga rösträkningen. Om någon exempelvis personkryssar en kandidat som flyttat från kommunen sedan valsedlarna fastställdes kommer de personkryssen inte räknas. Exempelvis har Jenny Sondell, som kandiderar på Centerpartiets valsedel, flyttat från Hjo till Tibro kommun sedan valsedeln fastställdes.

– Länsstyrelsen kommer pröva valbarheten vid tidpunkten för valdagen för ledamot respektive ersättare. Ett av rekvisiten är att man ska vara folkbokförd i den kommun man blir invald till på valdagen.

Läs också:

Artikeltaggar

HjoPolitikPostnordSocialdemokraternaTibroVal 2022Valsedel

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.