Hoppa till huvudinnehållet

Få Hjobor kandiderar i valet till region och riksdag

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Socialdemokraterna Pierre Rydén, Hjo, och Anna-Karin Skatt, Tidaholm, kandiderar till regionen.
Socialdemokraterna Pierre Rydén, Hjo, och Anna-Karin Skatt, Tidaholm, kandiderar till regionen.

Det är inte bara val till kommunen den 11 september. Då genomförs även val till riksdag och regionfullmäktige. Men antalet kandidater från Hjo blir allt färre. En trend sedan flera val tillbaka. Sju kandidater från Hjo ställer upp i regionvalet och två finns på valsedlar i riksdagsvalet.

Efter att kristdemokraten Eva-Lott Gram lämnade regionpolitiken förra valet är det Centerns Linnéa Hultmark som för Hjobornas talan, som bland annat ersättare i regionfullmäktige. I övrigt är det tunt med Hjobor på den skaraborgska bänken i regionfullmäktige.

Det är även längesedan Hjo hade en riksdagsledamot på Skaraborgsbänken. 30 år sedan närmare bestämt. Carl Frick, som representerade Miljöpartiet, satt under partiets första sejour i riksdagen, 1988–1991.

Visserligen satt Hjofödde Dan Kihlström i riksdagen för Kristdemokraterna 1998–2010, men han representerade då Värmland.

Sju Hjobor på listor

I årets val är det sju kandidater som finns listade på fyra av de politiska partiernas valsedlar. Skaraborg, eller Västra Götalandsregionen östra som valkretsen heter, har idag 24 mandat fördelat på 5 för Moderaterna, 2 för Centern, 1 för Liberalerna, 2 för Kristdemokraterna, 8 för Socialdemokraterna, 2 för Vänstern, 1 för Miljöpartiet och 3 för Sverigedemokraterna.

Linnéa Hultmark, närmast i bild, är ersättare i regionfullmäktige för Centern.
Linnéa Hultmark, närmast i bild, är ersättare i regionfullmäktige för Centern.

Linnéa Hultmark återfinns på sjunde plats på Centerns lista. Hon är idag ersättare i regionfullmäktige och sitter bland annat som ledamot i styrelsen för Skaraborgs sjukhus. På C-listan står även Klara de Boer, på plats 30.

Moderaterna har Ewa Forsbergs Thorstenson som kandidat nummer 11 på M-listan.

Ewa Forsberg Thorstenson, hoppas bli Hjobornas moderata röst i regionen.
Ewa Forsberg Thorstenson, hoppas bli Hjobornas moderata röst i regionen.

Socialdemokraterna har tre Hjobor på listan: Pierre Rydén är idag ledamot i Östra hälso- och sjukvårdsnämnden och står på plats 17. Jörgen Fransson och Anders Karlsson står på plats 23 respektive 31.

Christian Johansson står på plats 55 på Sverigedemokraternas lista.

I valet till riksdagen är det ännu fattigare med kandidater och partier från Hjo. Endast Centern har två kandidater med på valsedeln, nämligen Per-Erik Sondell, på plats 19, och Klara de Boer på plats 40.

Artikeltaggar

Ewa F ThorstensonHjoHjo kommun (org)KommunpolitikPierre Robert RydénPolitikSamhälleVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.