Hur ska ni stoppa flykten från vården?

Publicerad:

I vår satsning ”Jag är Din journalist” har vi fått in en fråga från en läsare som handlar om personalsituationen inom vården. De åtta styrande partierna har fått möjlighet att svara på följande fråga:

Från Linnea:

Jag har hört nog om att det är för få som lockas TILL vården, vad finns det för satsningar på att se till att stoppa flykten FRÅN vården?

L: Det viktigaste är att bibehålla kompetent personal och inte enbart jobba på att nyanställa. Politiskt har vi sjösatt en lönesatsning på 700 miljoner kronor, höjt OB-tillägget för natt och helg samt genomfört ytterligare en lönesatsning på 144 miljoner kronor till sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker i dygnet-runt-vården. Den utökas till 200 miljoner kronor nästa år. Kompetens, ansvar och anställningsår måste också synas på lönen.

S: Vi behöver både satsa på vår personal med konkurrenskraftiga löner och utglesning av helgtjänstgöring. En bättre arbetsmiljö är väsentligt för att kunna behålla och rekrytera fler. Vi driver också minskad administration och att öka vårdpersonalens inflytande på sin arbetsplats. Kan regionen bli en bättre arbetsgivare kommer det att bidra till att korta de långa vårdköerna.

SD: En målsättning från oss är att lönenivåerna snarast skall upp till riksgenomsnittet. Dock är det ofta andra faktorer som är de primära orsakerna till att man stannar på ett arbete. Känslan av att kunna vara med och bestämma är viktigt, detta uppnås genom att ge tillit till personalen. Vi måste jobba för tryggheten även på våra vårdinrättningar, det får inte förekomma gängkonflikter vid akutintag där andra än den medicinska expertisen medelst hot och våld avgör vem som skall ha prioritet till vård.

M: Vi förstärker lönesatsningarna inom hälso- och sjukvård, med fokus på medarbetare som arbetar kliniskt, med 700 miljoner kronor på tre år, sedan tidigare har vi också dubblat OB-ersättning för natt samt höjt med 50 procent på helger. Vi har sedan sju år ett stort fokus på förbättrad arbetsmiljö tillsammans med regionens forskningsinstitut ISM (Institutet för Stressmedicin), vi har tagit fram kombitjänster där man har möjlighet att vara anställd på olika ställen.

C: Vi vill se att det närvarande ledarskapet utvecklas och ingen chef ska ha mer än 25 medarbetare för att kunna se alla och skapa en trivsel på arbetsplatsen tillsammans med medarbetarna. När personal trivs så stannar man gärna kvar på en arbetsplats.

V: Jämlika och högre löner, bättre arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor, framförallt för att Västra Götalandsregionen ska vara en arbetsgivare som befintlig personal vill stanna kvar hos. Du ska få vara involverad i utvecklingen av verksamheten, du ska ha en arbetssituation med balans mellan arbete och vila och goda förutsättningar till kompetensutveckling. Vi ser att med sextimmarsdag som heltidsnorm skulle fler trivas och orka ett långt arbetsliv.

MP: Det hjälper inte med att utbilda fler och fler vårdpersonal om inte arbetsplatsen år tillräckligt attraktiv. Den viktigaste resursen som regionen har är den anställda personalen. De måste hanteras på ett bra sätt. Vi arbetar för att förbättra arbetsvillkoren. Vi vill att lönen skall vara konkurrenskraftig, att arbetstiden är anpassad efter individens önskemål, att olika arbetstidsmodeller införs. Regionen måste inse att vi konkurrerar med annan verksamhet om vår personal.

KD: Västra Götalandsregionen vill vara en attraktiv arbetsgivare. Detta åstadkoms genom en rad åtgärder där arbetsvillkor och lön har stor betydelse. Vårdyrkena måste få högre status och att regionen möter unga människor och berättar om de många möjligheter som finns inom vården. Vi vill förmedla att vårdyrken är attraktiva framtidsjobb. Vårdpersonalen ska ha konkurrenskraftiga löner.

Artikeltaggar

Val 2022Vård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare