Hoppa till huvudinnehållet

Långa köer till vallokalerna: ”Alla kommer att få rösta”

Publicerad:
Vid 16-tiden på valdagen ringlade sig kön lång till Guldkroksskolans matsal. Foto: Christoffer Tuulik

Det är långa köer till flera vallokaler i Hjo för närvarande. Kötiden rapporteras ha varit upp mot en timme på vissa håll under valdagen.

– Alla som står i kö vid klockan 20 utanför sin vallokal kommer att få rösta, säger Lena Persson.

Att det har blivit så långa köer beror på det nya systemet där valsedlarna ligger i särskilda bås, vilket gör att det går långsammare att rösta.

Vallokalerna stänger klockan 20 och den som står i kö då får komma in och avge sin röst.

Långa köer

I Hjo har det varit relativt lång kö hela dagen i Guldkroksskolans matsal. Där finns vallokalen för valdistriktet Hjo Västra, kommunens största distrikt med 1 700 röstberättigade.

– Det har varit kö hela dagen. Vi brukar ha lite kö, men i år är den nog längre på grund av att valsedlarna ligger i särskilda bås, säger Lena Persson, ordförande för valdistriktet.

Största distriktet

Av de 1 700 röstberättigade i distriktet Hjo Västra har cirka 700 förtidsröstat. Någon uppskattning över hur många som röstat under valdagen, vågar hon sig inte på än.

Lena Persson, ordförande för valdistriktet Hjo Västra.
Lena Persson, ordförande för valdistriktet Hjo Västra. Foto: Christoffer Tuulik

– Vi räknar förtidsrösterna under tiden vallokalen har öppet. Efter klockan 20.00 söndag kväll kommer vi börja räkna alla röster. Vi brukar vara färdiga med rösträkningen bortåt midnatt om allt går som det ska, fortsätter Lena Persson.

Har det varit några incidenter under valdagen?

– Nej. Det har flutit på som det ska för oss. Jag har inte hört något från någon annat valdistrikt heller. Det har varit lugnt förutom en del köer.

Så går rösträkningen till

Vid rösträkningen öppnas valurnan i följande ordning: riksdag, kommun och regionval och då räknas antalet valkuvert, antalet ska stämma med antalet avprickningar i röstlängden.

– Om det inte stämmer får vi räkna en gång till, men för det mesta stämmer det.

Såhär såg det ut på Kulturkvarteret i Hjo på valdagens eftermiddag. Kön var inte lika lång som till Guldkroksskolans matsal.
Såhär såg det ut på Kulturkvarteret i Hjo på valdagens eftermiddag. Kön var inte lika lång som till Guldkroksskolans matsal. Foto: Christoffer Tuulik

Därefter öppnas valkuverten, rösterna fördelas upp i buntar för respektive parti.

– Vi räknar sedan partibuntarna och när vi summerat dem ska det stämma med antalet valkuvert. Det är kontrollräkningar mot varandra hela tiden. I bland kan vi missa en valsedel i en bunt, men då rapporterar vi det till länsstyrelsen. Länsstyrelsen kontrollräknar allt en gång till oavsett, säger Lena Persson.

Bananer och kexchoklad

Själv har hon inte följt en valvaka på över 20 år på grund av arbetet som röstmottagare och rösträknare. Hjo kommuns röstmottagare arbetar också som rösträknare, de har en lång arbetsdag i samband med valdagen.

– Bortsett från raster arbetar vi totalt sju timmar var under de tolv timmar som vallokalerna har öppet. Sedan räknar vi röster i minst fyra timmar. Jag har beställt in bananer och kexchoklad till klockan 22.30-tiden söndag kväll då vi ska börja med regionvalet, då är man lite trött, skrattar Lena Persson.

Foto: Christoffer Tuulik

Läs också:

Här kan du läsa allt om kommunvalet i Hjo 2022

Artikeltaggar

FullmäktigeGuldkroksskolanHjoHjo kommun (org)KommunalvalPolitikRegionvalRiksdagsvalRösträttSamhälleValVal 2022Vallokal

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.