Hoppa till huvudinnehållet

Regionvalet: Så röstade skaraborgarna

Publicerad:
Väljarna har nu sagt sitt och lagt sina röster i regionvalet. (Bilden tagen i samband med en regiondebatt i Skara)
Väljarna har nu sagt sitt och lagt sina röster i regionvalet. (Bilden tagen i samband med en regiondebatt i Skara) Foto: Elin Andersson

Om Skaraborgarna hade fått bestämma i valet till Västra Götalandsregionen, så hade det blivit ett större glapp mellan de två blocken, till de borgerligas fördel. Å andra sidan hade inte Miljöpartiet kommit in alls.

Det preliminära valresultatet i regionvalet i Skaraborg, ger ett övertag för de Grönblå med 42,6 procent, mot Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som får 37,8 procent.

Men Miljöpartiet med sina 2,2 procent, skulle åka ur regionfullmäktige om skaraborgarna fick bestämma. Spärren för regionen ligger på 3,0 procent för att få mandat i regionfullmäktige.

I Västra Götalandsregion som helhet ökade Socialdemokraterna med 2,6 procentenheter. I Skaraborg syns dock en marginell minskning. Totalt sett får dock Socialdemokraterna en högre siffra än regionen som helhet, 31,9 procent, jämfört med hela regionens 29,5 procent.

Sverigedemokraterna får fler röster i Skaraborg än i regionen som helhet och ökar sedan valet 2018. Skaraborgarna har gett Sverigedemokraterna 17,5 procent.

Centerpartiet och Liberalerna minskar medan Kristdemokraterna ökar något. Moderaterna har en marginell minskning på 0,1 procentenheter.

Så röstade Skaraborgarna i Regionvalet 2022 (preliminära siffror i procent)
Parti2022Skillnad mot 2018
Socialdemokraterna31,9-0,1
Moderaterna19,5-0,1
Sverigedemokraterna17,5+3,5
Kristdemokraterna9,7+0,8
Centerpartiet7,2-2,5
Vänsterpartiet5,9-0,2
Liberalerna4,0-1,3
Miljöpartiet2,2-0,6

Artikeltaggar

PolitikVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.