Hoppa till huvudinnehållet

SD ökar i regionen – vill ha större inflytande

Publicerad:
Efter att Sverigedemokraterna har gått fram i regionvalet så räknar Heikki Klaavuniemi med att få ett större inflytande. Foto: Helena Lindgren

Sverigedemokraterna går framåt i Västra Götalandsregionen och ökar med 2,6 procentenheter.

– Det var ungefär som jag hoppats på, det är bra valresultat, säger Heikki Klaavuniemi (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i regionen.

Enligt det preliminära valresultatet i Västra Götalandsregionen så får Sverigedemokraterna 15,4 procent av rösterna. Det är en ökning från 2018 då de fick 12,8 procent.

Heikki Klaavuniemi menar att ökningen kommer att påverka deras inflytande i regionen.

– Vi kommer att få mer att säga till om, säger han.

Om det skulle innebära något samarbete med andra partier, likt det på riksnivå, säger han är för tidigt att tala om.

– Men vi har gratulerat varandra, vissa partier, så vi får se hur vi bygger upp det. Men kommer vi inte in i någon styrande befattning med något annat parti så är det vår politik som ska genomföras. Precis samma krav som vi ställer i riksdagen, menar Heikki Klaavuniemi.

Helén Eliasson, gruppledare för Socialdemokraterna, har sagt att de kan prata om samarbete med samtliga partier utom med Sverigedemokraterna.

– Hon får säga vad hon vill, men sitter hon i opposition så är hon beroende av oss, om hon inte skrapar ihop över 51 procent i regionfullmäktige. Som jag ser det är vi fortfarande i en stark vågmästarposition, säger Heikki Klaavuniemi.

Artikeltaggar

Heikki KlaavuniemiNyheterPolitikerVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.