Hoppa till huvudinnehållet

Centerpartiet valets största förlorare: ”Känns inte alls bra”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Berit Henriksson, Linnea Hultmark och Per-Erik Sondell hade åtminstoende hoppats behålla sina mandat.
Berit Henriksson, Linnea Hultmark och Per-Erik Sondell hade åtminstoende hoppats behålla sina mandat. Foto: Christoffer Tuulik

Centerpartiet är Hjovalets största förlorare. Partiet var nära att ta fyra mandat i valet 2018 men fick till sist tre mandat. Efter valet 2022 har de bara två mandat kvar.

– Att mista ytterligare ett mandat känns inte alls bra, säger Linnea Hultmark (C).

Partimedlemmarna var inte alls ledsna på Festerian 10:an där de firade varandras insatser under valrörelsen på valnatten. Partiets nya toppnamn Linnea Hultmarks känslor är dock blandade dagen efter, när det står klart att Centerpartiet mist ett mandat och endast har två kvar lokalt.

– Det känns inte alls kul. Centerpartiet och Liberalerna mister ett mandat var. Det är synd att de små partierna blir mindre, men vi kan bara gratulera Moderaterna. Våra mandat gick inte till oppositionen och det är naturligtvis positivt, säger Linnea Hultmark.

Alla har gett järnet

Hon framhåller att partiet gjort en fantastisk insats i valrörelsen både lokalt, regionalt och nationellt.

– Vi alla har arbetat hårt och gjort så bra jobb vi kunnat.

Ändå är C största förloraren. Vad gick fel?

– Det får valanalyserna visa. Alla upplever att vi gjort en bra valrörelse. Lokalt har vi haft jättemånga samtal med medborgare, vi har upplevt ett starkt stöd i valrörelsen. Kanske har bytet av förstanamn på valsedeln påverkat, nej, jag vet inte. Det ser vi i sådant fall när kryssresultaten kommer, säger Linnea Hultmark.

Linnea Hultmark
Linnea Hultmark Foto: Christoffer Tuulik

Endast åtta röster(!) skiljer Centerpartiet och Kristdemokraterna i kommunvalet. De sena förtidsrösterna och utlandsrösterna lär utvisa om C eller KD blir kommunens fjärde eller femte största parti.

– Oj. Det visar verkligen att varje röst är viktig, säger Linnea Hultmark, som tillägger att det är lätt att få symptom på hjärtklappning många gånger både under och efter valnatten.

Förhandlingar väntar

När den slutgiltiga rösträkningen är klar lär förhandlingar inledas med allianspartierna om uppdrag, överenskommelser och samarbeten.

– Vi var överens om att fortsätta som Alliansen, både före och under valrörelsen. Det har inte hänt något under valnatten, men uppdragen ska vi förhandla om. Min ambition är att vi ska göra så bra jobb vi kan under de fyra kommande åren, säger Linnea Hultmark.

Här kan du läsa tidigare artiklar om Hjovalet 2022:

Här kan du läsa allt om kommunvalet i Hjo 2022

Artikeltaggar

AlliansenCenterpartietHjoHjo kommun (org)KommunalvalLinnea HultmarkPolitikSamhälleVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.