Hoppa till huvudinnehållet

Här ökar inte SD: ”Jag är jättebesviken”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Här ses några av SD-kandidaterna i Hjovalet på valvakan ihop med Tibro.
Här ses några av SD-kandidaterna i Hjovalet på valvakan ihop med Tibro. Foto: Sverigedemokraterna

– Jag är jättebesviken. Jag är inte alls glad.

Nej, Sverigedemokraternas Hasse Nörgaard (SD) hoppades på fler mandat i "moderatnästet" Hjo.

– Mycket skulle vi kunnat göra bättre i valrörelsen. Men vi får komma igen, säger han, dagen efter.

Hjoborna gav fler röster till Sverigedemokraterna i riksdagsvalet än i kommunvalet. Utgången av Hjobornas riksdagsval blev Socialdemokraterna följt av Sverigedemokraterna, precis som i övriga riket. Partiet är dock fortsatt tredje störst i kommunvalet, en knapp procents ökning från valet 2018.

– Moderaterna går stenhårt fram, särskilt bland stadsfolket. Det är inte konstigt, Moderaterna missköter sig absolut inte. Men jag kände mig jättebesviken när jag vaknade upp på måndagsmorgonen och insåg att vi får höra Alliansen tala i majoritet i fyra år till, säger Hasse Nörgaard (SD).

Men kan inte du och dina kollegor gå upp i talarstolen och komma med motförslag?

– Det får vi göra. Vi får fortsätta rösta och prata i fullmäktige. Men vi kommer inte långt då Alliansen har egen majoritet. SD går framåt starkt i kommunens ytterområden och det känns bra.

Kommer igen

Partiet hade oavsett hoppats på fler mandat, men efter några minuter blir Hasse Nörgaard försiktig optimistisk igen:

– Besvikelsen kommer att gå över även om det inte känns så just i dag. Vi gör trots allt ett plusresultat. Vi kommer komma igen.

Tills det är dags igen vill Hasse Nörgaard få in yngre kandidater till lokalavdelningen. Och en läxa blir att synas mer i valrörelsen, anser han.

– Vi är kanske lite gamla, vi orkar inte lika mycket som de stora organisationerna Moderaterna och Socialdemokraterna. Vi skulle absolut ha synts mer, det räcker inte riktigt till, men annars har vi inte gjort något direkt fel, säger Hasse Nörgaard, som för övrigt tillägger att den gemensamma valvakan i Tibro där det serverades entrecote var uppskattad av kandidaterna.

Här kan du läsa tidigare artiklar om Hjovalet 2022:

Här kan du läsa allt om kommunvalet i Hjo 2022

Artikeltaggar

Hasse NörgårdHjoKommunalvalPolitikSamhälleSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.